Nationale feestdag van Zwitserland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De straten van Sankt Gallen tijdens de nationale feestdag

De Nationale feestdag van Zwitserland (Duits: Schweizer Nationalfeiertag, Frans: Fête nationale Suisse, Italiaans: Festa nazionale Svizzera, Reto-Romaans: Fiasta naziunala Svizra) is een feestdag die op 1 augustus gevierd wordt. Deze feestdag bestaat sinds 1889, maar pas sinds 1994 zijn de Zwitsers op deze dag ook echt vrij.

De feestdag is gebaseerd op het ontstaan van Zwitserland. Hier zit een verhaal aan vast. Op 1 augustus 1291 sloten drie kleine Alpenstaatjes namelijk een pakt. Op de Rütli spraken ze af om elkaar te beschermen voor eeuwig. Zo ontstond Zwitserland en later kwamen er meer staatjes bij.

Op de nationale feestdag zijn er verschillende evenementen. In bijna iedere gemeente is er vuurwerk of een vreugdevuur. Ook zijn verschillende toespraken van belangrijke mensen. Veel gebouwen tonen de Zwitserse vlag en er wordt veel aandacht besteed aan typisch Zwitserse dingen, zoals jodelen en het bespelen van de alpenhoorn. Op veel boerderijen zijn er ook brunches, waar men typische boerse gerechten kan komen eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationale_feestdag_van_Zwitserland&oldid=650468"