Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Mythes en legendes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is een mythe?

Mythe komt van het Griekse woord Mythos. Mythos betekent gesproken woord. Mythes zijn verzonnen verhalen die een wijze les bevatten, een moraal. De verhalen willen je iets leren. Deze verhalen zijn heel lang geleden ontstaan in een zeer oude cultuur. De verhalen worden doorgegeven door goede verhalenvertellers op plaatsen waar mensen bij elkaar kwamen. Later zijn de verschillende mythes opgeschreven en zijn er verschillende versies van de verhalen ontstaan doordat mensen ze doorvertelden met kleine wijzigingen.

Mythes gaan vaak over belevenissen van de goden, over de schepping van de wereld, over bovennatuurlijke wezens of getalenteerde mensen.

Wat is een legende?

Een legende is een verhaal dat gaat over een heilig persoon maar een legende kan ook op iets gebaseerd zijn wat echt gebeurd is. Een heilig persoon is iemand die andere mensen goed recht wil aandoen. In legendes worden vaak allerlei wonderen beschreven. Legendes worden doorverteld aan elkaar en beschreven als waargebeurde verhalen, al is niet bewezen dat ze echt gebeurd zijn.

Kelthische mythes:

Egyptische mythes

Kelthische legendes:

Friese legenden

De legende van Grote Pier

Moderne mythes

In onze tijd wordt een mythe ook gebruikt indien er sprake is van verhalen waarvan bekend is dat ze onjuist zijn. Een voorbeeld is de Mythe van de platte Aarde.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mythes_en_legendes&oldid=591904"