Museum Volkenkunde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde, voorheen Rijksmuseum voor Volkenkunde, is een museum in Leiden. Het museum is een van de rijksmusea in Leiden. Dit zijn een groep musea in Nederland die een deel van de nationale museumcollectie bezitten. Museum Volkenkunde richt zich op de verschillende culturen die er buiten Europa te vinden zijn.

Sinds 2013 is het museum onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Dit betekent dat Museum Volkenkunde dezelfde directie heeft als het Afrika Museum in Berg en Dal en het Tropenmuseum in Amsterdam. Oorspronkelijk was het idee dat de drie musea worden samengevoegd, maar in 2017 is besloten dat de drie musea naast elkaar blijven bestaan.

Het museum

Een van de hoogtepunten zijn de Japanse Boeddhabeelden

Het museum werd in 19837 opgericht als het 's Rijks Ethnographisch Museum voor koning Willem I der Nederlanden. Hiermee is het een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Oorspronkelijk richtte het museum zich vooral met de collectie op China, Japan en Indonesië, aangezien dat toentertijd mystieke gebieden waren, waar men weinig over wist. Onder meer Philipp Franz von Siebold hielp mee met de Japanse collectie.

Sinds 1935 zit het Museum Volkenkunde in het oude Academisch Ziekenhuis. Lang heeft het museum een gebouw gedeeld met Rijksmuseum Boerhaave. Volkenkunde zat toen al in het hoofdgebouw, terwijl Boerhaave in het aangebouwde pand aan de straatkant zat. Boerhaave verhuisde in 1991 naar een andere locatie in de stad, waardoor beide musea meer plek hadden. Sinds 2005 heeft het museum zijn huidige naam.

De collectie van het museum is verdeeld over een aantal afdelingen, die vernoemd zijn naar landen of zogeheten cultuurgebieden. De afdelingen van het museum heten; Afrika, Groenland, China, Indonesië, Japan, Korea, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Oceanië, Zuidwest-, Zuid, Centraal- en Zuidoost-Azië.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Museum_Volkenkunde&oldid=724239"