Mozilla Firefox

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mozilla Firefox
Firefox logo, 2017.png
Ontwikkelaar Mozilla Foundation
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C, JavaScript, XBL, CSS, XUL en C++
Categorie Webbrowser
Licentie GPL, MPL of LGPL
Website Officiële website
Portaal Portaalicoon IT


Mozilla Firefox is een populaire, gratis webbrowser die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Het programma wordt ontwikkeld door de Mozilla Foundation, een non-profitorganisatie die tot doel heeft om het internet open en toegankelijk te houden voor iedereen.

Geschiedenis

Mozilla Firefox werd voor het eerst uitgebracht in 2004. Het programma was gebaseerd op de Netscape Navigator-browser, die aan populariteit verloor ten gunste van Microsoft's Internet Explorer. Mozilla Firefox was ontworpen om een betere webervaring te bieden dan de bestaande webbrowsers van die tijd.

Sinds de release heeft Mozilla Firefox een enorme populariteit gekregen en is het uitgegroeid tot een van de populairste webbrowsers ter wereld. Dit komt deels door de krachtige functies van het programma, zoals tabbladen, snelheid en privacy, maar ook door de open source-aard van het project en de sterke focus op gebruikerservaring en beveiliging.

Functies

Mozilla Firefox heeft veel handige functies die het gebruik van het internet makkelijker en veiliger maken. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

 • Tabbladen: Met tabbladen kun je meerdere websites tegelijk openen in één venster. Hierdoor blijft je internetervaring overzichtelijk en kun je snel tussen verschillende websites wisselen.
 • Snelheid: Mozilla Firefox is een van de snelste webbrowsers op de markt. Dit komt doordat het programma gebruikmaakt van geavanceerde technologieën om pagina's snel te laden. Firefox gebruikt bijvoorbeeld een eigen rendering-engine, genaamd Quantum, die zorgt voor snelle laadtijden en een soepele webervaring.
 • Privacy: Mozilla Firefox heeft verschillende functies om je privacy te beschermen. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat websites je volgen en kun je privévensters openen waarin geen gegevens worden opgeslagen. Firefox heeft ook een ingebouwde tracker-blokker die voorkomt dat websites je volgen over het web.
 • Add-ons: Met add-ons kun je extra functionaliteit toevoegen aan Mozilla Firefox. Zo kun je bijvoorbeeld een adblocker installeren om advertenties te blokkeren, of een wachtwoordbeheerder om je wachtwoorden veilig te bewaren. Firefox heeft een grote gemeenschap van ontwikkelaars die add-ons maken, en er zijn duizenden beschikbaar voor allerlei doeleinden.
 • Open source: Mozilla Firefox is een open source-project, wat betekent dat iedereen de broncode van het programma kan bekijken en aanpassen. Dit maakt het programma transparanter en veiliger. Omdat Firefox open source is, kunnen ontwikkelaars bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van de browser, waardoor Firefox voortdurend evolueert.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van Mozilla Firefox vindt plaats binnen een community van ontwikkelaars over de hele wereld. De Mozilla Foundation coördineert deze ontwikkeling en zorgt voor de benodigde middelen, zoals infrastructuur en financiële ondersteuning.

De ontwikkeling van Mozilla Firefox is gebaseerd op open standaarden, zoals HTML, CSS en JavaScript. Hierdoor is de browser compatibel met een groot aantal websites en is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om websites te ontwikkelen die op verschillende browsers werken.

De ontwikkeling van Mozilla Firefox vindt plaats in verschillende fasen:

 1. Planning: In deze fase worden de doelstellingen van de volgende versie van Mozilla Firefox vastgesteld en worden er nieuwe functies bedacht en gepland.
 2. Ontwikkeling: In deze fase worden de nieuwe functies van Mozilla Firefox ontwikkeld en getest. Deze fase wordt uitgevoerd door ontwikkelaars die bijdragen aan het project.
 3. Testen: In deze fase worden de nieuwe functies van Mozilla Firefox getest op bugs en andere problemen. Dit wordt gedaan door een team van testers die de kwaliteit van het programma waarborgen.
 4. Publicatie: Nadat de nieuwe functies van Mozilla Firefox zijn ontwikkeld, getest en goedgekeurd, worden ze vrijgegeven in een nieuwe versie van de browser. Mozilla Firefox heeft een snelle release-cyclus, wat betekent dat er regelmatig nieuwe versies van de browser worden uitgebracht.

Het ontwikkelingsproces van Mozilla Firefox is open en transparant. Iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de browser door code te schrijven, bugs te melden of door deel te nemen aan discussies op online fora en mailinglijsten. Dit heeft geleid tot een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die bijdragen aan de verbetering van Mozilla Firefox.

Versies

Sinds de eerste release in 2004 heeft Mozilla Firefox vele updates gekregen. Elke nieuwe versie bevat verbeteringen en nieuwe functies. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke releases:

 • Firefox 1.0: De eerste versie van Firefox werd uitgebracht in 2004. Het programma had toen al tabbladen en was sneller dan andere browsers van die tijd.
 • Firefox 2.0: Uitgebracht in 2006, voegde deze versie een spellingscontrole toe, verbeterde de zoekfunctie en had betere ondersteuning voor webstandaarden.
 • Firefox 3.0: Deze release uit 2008 bevatte de nieuwe Gecko-rendering engine, waardoor webpagina's nog sneller werden geladen. Ook werden verbeteringen aangebracht in de gebruikersinterface en beveiliging.
 • Firefox 4.0: Uitgebracht in 2011, introduceerde deze versie een nieuw ontwerp en meer ondersteuning voor HTML5 en CSS3. Ook werden prestatieverbeteringen aangebracht, zoals het gebruik van hardwareversnelling.
 • Firefox Quantum (57): Deze versie werd in 2017 uitgebracht en was een grote sprong voorwaarts voor Firefox. Het programma kreeg een geheel nieuwe rendering engine, genaamd Quantum, waardoor de browser nog sneller en efficiënter werd. Quantum introduceerde ook een nieuw ontwerp en verbeterde beveiligingsfuncties.
 • Firefox 89: Uitgebracht in 2021, introduceerde deze versie een nieuw, minimalistisch ontwerp met verbeterde tabbladen en een nieuw menu. Ook werden prestatieverbeteringen aangebracht en nieuwe privacyfuncties toegevoegd.

Naast deze grote releases zijn er regelmatig kleinere updates voor Firefox beschikbaar, die verbeteringen en bugfixes bevatten.

Add-ons

Een van de grootste voordelen van Mozilla Firefox is de mogelijkheid om add-ons te installeren. Add-ons zijn kleine programma's die extra functies aan de browser toevoegen, zoals adblockers, wachtwoordbeheerders en taalhulpmiddelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire add-ons voor Firefox:

 • Adblock Plus: Deze add-on blokkeert advertenties op webpagina's, waardoor de pagina's sneller laden en minder afleidingen bevatten.
 • LastPass: Met deze add-on kun je gemakkelijk wachtwoorden opslaan en synchroniseren tussen verschillende apparaten.
 • HTTPS Everywhere: Deze add-on zorgt ervoor dat je automatisch naar een beveiligde HTTPS-verbinding wordt geleid wanneer deze beschikbaar is, waardoor je internetactiviteiten beter beschermd zijn.
 • Grammarly: Met deze add-on kun je je geschreven tekst controleren op spelling- en grammaticafouten en suggesties ontvangen voor verbeteringen.
 • uBlock Origin: Een alternatieve adblocker, die bekend staat om zijn efficiëntie en lage gebruik van systeembronnen.

Naast deze populaire add-ons zijn er nog duizenden andere add-ons beschikbaar voor Firefox, waaronder thema's om de browser een persoonlijk tintje te geven, en speciale add-ons voor ontwikkelaars om hun werk te vergemakkelijken.

Het installeren van add-ons is eenvoudig en kan worden gedaan via de Firefox Add-ons Manager. Je kunt deze vinden door te klikken op het menu in de rechterbovenhoek van het scherm en te kiezen voor "Add-ons". Hier kun je zoeken naar add-ons, deze installeren of verwijderen, en de instellingen van geïnstalleerde add-ons beheren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mozilla_Firefox&oldid=783831"