Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2021

Moordvrouw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Moordvrouw is een Nederlandse politieserie dat wordt uitgezonden door RTL4. De serie telt momenteel zes seizoenen met tien afleveringen per seizoen.

Rolverdeling per seizoen

Acteur Personage Aantal afleveringen
S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 Totaal
Wendy van Dijk Fenna Kremer 10 10 10 10 10 10 8 68
Achmed Akkabi Bram Amezian 10 10 10 10 10 10 8 68
Thijs Römer Evert Numan 10 5 10 10 10 10 8 63
Fockeline Ouwerkerk Liselotte van Kempen 10 10 10 10 10 6 56
Renée Soutendijk Carla Vreeswijk 10 10 10 10 10 50
Porgy Franssen Menno de Waard 10 10 10 10 9 49
Ali Ben Horsting Dries van Zijverden 10 8 18
Mehrnoush Rahmani Samantha Fardjam 3 10 3 16
Chava Voor in 't Holt Simone Blok 10 10
Bram van der Vlugt Onno Kremer 5 5 10
Kasper van Kooten Jelle van Santen 7 2 9
Finn Poncin Ferdinand Middelkoop 8 8
Theo Pont Hugo Brandsma 3 3 6
Nyncke Beekhuyzen Merel Amezian 3 3 6
Tobias Nierop Floris Hoeke 3 2 5
Kenneth Herdigein Willem Broekhoven 1 3 4

Hoofdpersonages

Acteur Personage Seizoen Afleveringen
Wendy van Dijk Fenna Kremer 1-7 68
Fenna Kremer, gespeeld door Wendy van Dijk, komt na vijf jaar Haaglanden en acht jaar rechercheur Rotterdam-Rijnmond naar Leeuwarden om daar aan de slag te gaan bij het korps Midden-Friesland. Fenna werkte tijdens haar dienst bij Rotterdam-Rijnmond als undercoveragent. Tijdens een operatie is haar undercoveridentiteit doodverklaard. Bij die operatie was haar collega/geliefde om het leven gekomen. Daardoor raakt ze getraumatiseerd en gaat ze tijdelijk uit dienst. Acht maanden later wordt Fenna als rechercheur voor het korps Midden-Friesland naar Leeuwarden gestuurd om haar uit de wind te houden.

Ondertussen blijkt Fenna klaar te zijn voor een nieuw leven, maar ze heeft het nog steeds moeilijk. In aflevering 1x02 "Rebbeca" vertelt Fenna dat ze tijdens haar laatste undercoveroperatie haar werk- en levenspartner Mark heeft verloren. Zij voelt zich daarvoor verantwoordelijk. In aflevering 1x09 "Een oude bekende" komt Fenna weer in contact met de mensen die ze bespioneerde tijdens haar undercoverzaak. Hier komt ze ook weer oog in oog met Lucien te staan, die Mark toen neerschoot. Als Lucien te weten komt dat Fenna een undercoveragent is, ontvoert hij haar. Hij laat voor haar ogen zien hoe hij zijn stiefvader vermoordt. Uiteindelijk weet Evert Fenna te bevrijden. Fenna zit dan een tijdje thuis, maar krijgt hulp van Ineke Klein Nagelvoort, de secretaresse van OvJ Hugo Brandsma. Fenna en Ineke zijn vrienden geworden tijdens het squashen. Fenna weet echter niet dat Ineke een van de twee daders was tijdens de zaak in aflevering 1x06 "Teruggefloten". Ineke wil wraak nemen op Fenna, omdat zij Inekes vriend Sjoerd van Lent uit zelfverdediging heeft neergeschoten. Sjoerd overleed vervolgens aan zijn verwondingen. Ineke drogeert Fenna en stopt steeds meer verdovende middelen in haar drankjes. Wanneer Fenna een overdosis krijgt, wordt zij op tijd gevonden door Evert en Bram.

Als Fenna in aflevering 2x02 "Een uniek exemplaar" wederom buiten het boekje werkt, neemt Evert de schuld op zich. Evert wordt per direct op non-actief gezet en Fenna mag blijven werken. Fenna voelt zich schuldig, maar wanneer Evert na enkele weken weer terug keert heeft hij het haar vergeven en hebben ze het er verder niet meer over.

Fenna krijgt ondertussen in aflevering 2x03 "Bittere pil" bezoek van haar vader. Fenna die al jaren geen contact heeft gehad met haar vader is verbijsterd wanneer ze weer oog in oog met hem staat. Onno wil zijn oude dag met zijn dochter doorbrengen en verruilt de randstad voor een wat rustigere plek. Fenna denkt dat er wat achter zit, maar Onno ontkent dat. Wanneer Onno een vergissing maakt met een foto tussen zijn inmiddels overleden vrouw en Fenna, wordt Fenna achterdochtig. Deze vermoedens worden uiteindelijk bevestigd wanneer Onno in aflevering 2x10 "Het Beste van twee kwaden" een aanrijding krijgt door het feit dat hij via een uitrit de snelweg wil oprijden.

In de slotaflevering van seizoen 4 zit Fenna in een busje dat kort daarna explodeert.

Renée Soutendijk Carla Vreeswijk 1-5 50
Carla Vreeswijk, wordt gespeeld door Renée Soutendijk en is als teamchef en gecertificeerd hulpofficier de leidinggevende binnen het team. Carla is een no-nonsense politiechef die voor haar carrière alles opzij heeft gezet: een sociaal leven, kinderen. Weliswaar komt zij nooit op de plaats delict, maar toch staat ze midden in het recherchewerk. Carla onderhoudt het contact met de hogere kaders, stuurt het onderzoek aan en bezweert de vaak hoogoplopende, onderlinge spanningen.

In aflevering 1x05 "Eén voor allen" blijkt Carla sympathie te hebben voor Carlo (Micha Hulshof). Carlo heeft alles over voor zijn zoon en Carla begrijpt dat. Het blijkt dat Carla dertien jaar en negen maanden geleden haar zoontje Daniël heeft verloren. Menno heeft door dat Carla iets achterhoudt wat zij niet heeft verwerkt, maar hij weet niet precies wat. Wanneer Carla dit opbiecht aan Carlo hoort Fenna alles. De naam van het personage Carlo is een verwijzing naar de naam van Carla.

In aflevering 1x10 "Alles op zijn tijd" is Carla bang dat haar hele team uiteenvalt. Fenna lijkt niet meer tot werken in staat en Simone heeft aangegeven te verhuizen. Dan wordt Carla zelf neergeschoten en moet zij vechten voor haar leven. De kogel was (leek eerst) bedoeld voor OvJ Hugo Brandsma. Maar blijkt daarna toch voor haar bedoeld. Omdat de dader Carla verantwoordelijk hield voor de dood van haar vriend. Daarna wordt ze bijna in het ziekenhuis gewurgd door de dader, Ineke Klein Nagelvoort, maar Simone redt haar op tijd.

In aflevering 2x02 "Een uniek exemplaar" krijgt ze van de OvJ en goede vriend Hugo Brandsma te horen dat ze is getipt voor de baan van landelijke korpschef. Het gevolg is dat Carla scherp in de gaten wordt gehouden door mensen van bovenaf. Hierdoor mag ze geen fouten maken. Dit gaat uiteindelijk ten koste van het functioneren van haar team. Zo zet ze Evert op non-actief en moet ook Fenna goed uitkijken wat ze doet. Na enkele weken geeft Carla in een gesprek met Hugo Brandsma aan dat ze niet langer beschikbaar wil zijn voor de functie landelijke korpschef. Carla komt erachter dat ze geen informele baan met veel papier wil gaan doen, maar gewoon misdaden wil oplossen en mensen helpen.

In aflevering 3x02 ontmoet Carla Jelle van Santen, de nieuwe officier van Justitie. Echter, Carla heeft moeite met hem en zijn aanpak. De twee liggen elkaar dan ook niet echt. Carla voelt dat ze onder druk staat en dit heeft gevolgen voor haar team. In seizoen 5 ligt het team in een spanning waardoor Carla besluit haar team te verlaten.

Thijs Römer Evert Numan 1-7 63
Thijs Römer speelt Evert Numan. Evert ging meteen na het afstuderen aan de slag bij het korps Midden-Friesland. Evert was dan ook de afgelopen tien jaar bij alle grote zaken in Friesland betrokken. Hij kent het criminele circuit als geen ander. Door de jaren heen heeft Evert zich opgewerkt tot rechercheur, maar het kostte hem wel zijn huwelijk en een gelukkig leventje met zijn twee kinderen. Zijn krachtige, doelgerichte aanpak staat in schril contrast met de ‘amateur-psychologie’ van nieuwkomer Fenna Kremer, aan wie hij zich doodergert, vooral als zij de zoveelste case oplost. Evert voelt zich door het succes van Fenna en met Carla als leidinggevende niet echt op zijn gemak. Hij heeft het gevoel dat het team te veel door vrouwen wordt beheerst.

In aflevering 1x02 "Rebecca" gaat Evert buiten de regels van het korps om. Er wil iemand een aanslag plegen tijdens de Sneekweek, maar op dat moment zijn Noor, Everts ex-vrouw, en hun twee dochters, Nynke en Brecht, aanwezig. Evert vertelt Noor in vertrouwen wat er gaande is, maar dit komt naar buiten, wat heel de Sneekweek op zijn kop zet. Na afloop van de zaak komt Carla erachter dat Evert dit aan Noor heeft verteld. Dit kan nog gevolgen hebben voor Evert.

In aflevering 2x01 "Koud kunstje" blijkt Evert een nieuwe vriendin te hebben. Evert is korte tijd gelukkig met kunstenares Fransje. Zij is blij met Evert en maakt hem blij met dure cadeaus, zoals een vakantie naar Parijs en een duur horloge. Als dank wil Evert voor haar een doek kopen van Fransjes voorbeeld. In de galerie ziet Evert een kunstwerk dat is geschilderd door Fransje, maar dat niet haar naam draagt. Evert komt erachter dat Fransje schilderijen aan het vervalsen is. Hij besluit hun relatie te verbreken. Wanneer de eigenaar van de galerie blijkt te zijn vermoord en het rechercheteam erachter komt dat de eigenaar nepschilderijen verkoopt, wordt het te heet onder Everts voeten. Hij besluit Fransje niet aan te geven, maar vertelt het wel aan Fenna. Ook Fenna houdt haar mond, maar wanneer Fenna te werk gaat buiten het protocol, neemt Evert als blijk van dank de schuld op zich. Hij wordt vervolgens door Carla op non-actief gesteld.

In aflevering 2x08 "Trouw tot in de Eeuwigheid" keert Evert terug in de stad. Hij is enkele weken op reis geweest en heeft vooral een tijdje in Nieuw-Zeeland verbleven. Echter, Evert is te koppig om met Carla een gesprek aan te gaan, om zijn baan terug te krijgen. Uiteindelijk besluit Evert op aandringen van Bram toch voorzichtig met Carla te praten. Hierin blijkt vooral dat Carla en Evert toch beiden te koppig zijn en lijkt hun gesprek op niets uit te lopen. Maar wanneer Fenna in levensgevaar lijkt te zijn krijgt Evert onverwacht tijdelijk zijn badge en wapen terug. Evert weet Fenna op tijd te redden en na de reddingsactie wou Evert zijn badge en wapen weer inleveren. Maar als dank besluit Carla de verschillen tussen hen te belonen en geeft Evert zijn baan weer terug.

Ondertussen is Evert ook weer terug bij Fransje. Hoewel Fransje ervan uitgaat dat het slechts om een avontuurtje gaat, wil Evert Fransje een tweede kans geven. Fransje is blij, maar hun geluk lijkt van korte duur wanneer Noor aan Evert opbiecht dat zij met haar man naar Amerika gaat verhuizen en dat ze wil dat Nynke en Brecht bij Evert komen wonen. Hoewel Fransje gek op Nynke en Brecht is, wil zij voorlopig nog geen kinderen, maar gewoon genieten van het leven met Evert.

Porgy Franssen Menno de Waard † 1-5 49
Menno de Waard werd gespeeld door Porgy Franssen. Menno is de politiepsycholoog, beleidsadviseur binnen het team en werkt daarom veel samen met Carla. Als politiepsycholoog bekijkt Menno de Waard een misdrijf steeds vanuit gedragskundig oogpunt. Zijn ervaring en inzicht maken hem een waardevol klankbord voor Carla, die worstelt met de succesvolle, maar tegelijk destructieve inbreng van Fenna Kremer. Geïntrigeerd door de ongrijpbare Fenna legt Menno stap voor stap de beerput van haar verleden open.

In aflevering 1x07 "Hartpijn" blijkt Menno homoseksueel te zijn. Hij heeft al vijftien jaar een relatie met de vijftien jaar jongere Pieter. Menno heeft in al die jaren Pieter de vrijheid gegeven om in het weekend ook andere mannen te zien. Tot teleurstelling van Menno krijgt Pieter een soort relatie met de drugsdealer Teun. Als Teun wordt opgepakt vraagt hij of Menno bewijsmateriaal wil weggooien. Menno doet dit, maar eist in ruil dat Teun bij Pieter uit de buurt blijft. Carla merkt dat Menno bewijsmateriaal achterhoudt en zet Menno op non-actief. Als blijkt dat Teun contact heeft blijven houden met Pieter besluit Menno zijn relatie met Pieter te beëindigen.

In aflevering 2x03 "Bittere pil" blijkt Menno bang te zijn voor geweld. Door zijn geaardheid is Menno bang voor potenrammers. Wanneer Menno twee mannen betrapt die een man mishandelen en beroven, wil hij eerst ingrijpen, maar zijn angst overwint hem. Menno vlucht, maar doet wel aangifte. Hier blijken zijn werkzaamheden onder te lijden. Hij biecht alles op aan Carla. Zij weet Menno op te peppen en Menno besluit ook zijn excuses aan te bieden aan de man die in elkaar geslagen werd.

In aflevering 2x10 "Het Beste van twee kwaden" wordt Menno tijdens een schietincident neergeschoten. Hij belandt in het ziekenhuis. Uiteindelijk moet Menno in therapie, maar komt in aflevering 3x01 "Laatste vlucht" weer terug op kantoor. Hij heeft echter meer moeite met het schietincident dan dat hij zegt en dit heeft ook gevolgen voor de manier waarop hij werkt. Hij houdt echter zijn mond dicht en vertelt niemand over zijn trauma. In aflevering 5x10 wordt hij vermoord door Samantha Fardjam, nadat hij erachter kwam dat zij de mol in het team is.

Achmed Akkabi Bram Amezian 1-7 68
Achmed Akkabi speelt de rol van Ibrahim "Bram" Amezian. Bram is hoofdagent, maar is tevens rechercheur in opleiding. Bram heeft nog maar net de rechercheopleiding afgerond en weet precies hoe een onderzoek of verhoor volgens het boekje zou moeten verlopen. Daar heeft hij echter weinig aan, wanneer hij de vaste partner van Fenna wordt. "Hou haar in het gareel" geeft Carla hem als opdracht mee, maar dat blijkt een mission impossible, aangezien Fenna vooral doet wat zij zelf graag wil doen.

Hoewel Bram gevoelens lijkt te hebben voor Simone, weet hij dat het tussen hen niet gaat werken omdat Simone een relatie heeft. Wanneer Simone en Emiel uit elkaar zijn lijkt Bram zijn kansen te vergroten, maar al snel komen Simone en Emiel weer terug. In aflevering 1x10 "Alles op zijn tijd" biecht Bram op dat hij verliefd is op Simone, maar Simone geeft duidelijk aan dat zij verder wil met Emiel.

In aflevering 2x06 "Bloedband" gaat Bram buiten het protocol door zijn broer te beschermen. Brams broer, Khalid, wordt opgepakt wegens wapenbezit, maar Bram geeft hem alleen een waarschuwing in plaats van een proces-verbaal. Brams leven stort ineen als hij hoort dat zijn broer zelfmoord heeft gepleegd. Bram is er heilig van overtuigd dat Khalid is vermoord of de dood is ingereden, want als blijkt dat Khalid schulden heeft gaat Bram verhaal halen bij de schuldeisers. Het gevolg is dat Bram de schuldeiser onterecht bedreigt met een pistool en beschuldigt van moord. Bram wordt tijdelijk op non-actief gezet. Echter, Bram voelt zich ondertussen verantwoordelijk, omdat hij Khalid niet heeft kunnen helpen. Bram besluit Merel, Khalids vrouw, en dier kinderen financieel te helpen. Bram besluit te gaan gokken en krijgt zo zelf schulden. Om deze schulden enigszins terug te kunnen betalen weet Bram zich weer goed te praten bij Carla, om zo weer aan de slag te gaan. Bram houdt zich groot op het werk, maar het is alleen Liselotte die ziet hoe Bram eraan toe is. Met hulp van Liselotte weet Bram weer te worden wie hij was.

Chava Voor in 't Holt Simone Blok 1 10
Simone Blok werd gespeeld door Chava Voor in 't Holt. Simone is een technisch rechercheur en analiste en met uiterste precisie moet ze alle sporen op de plaats delict veiligstellen en analyseren in haar laboratorium op het hoofdbureau. Emoties lijken geen rol te spelen in haar leven, maar achter haar fixatie op feiten en cijfers gaat een onstuimig gevoelsleven schuil. Toch heeft Bram heel wat volharding nodig om daartoe door te dringen.

In aflevering 1x05 "Eén voor allen" vertelt Simone dat haar vriend Emiel tijdelijk in het buitenland zit en in aflevering 1x06 "Teruggefloten" is hij weer terug. Inmiddels heeft zij hun slaapkamer veranderd. Dit valt niet in de smaak bij Emiel. De twee hebben een paar dagen ruzie. Op het werk trekt Simone steeds meer naar haar collega Bram. Enkele dagen later maken Simone en Emiel het toch goed.

In aflevering 1x10 "Alles op zijn tijd" vertelt Simone dat ze samen met Emiel naar Rijswijk vertrekt. Simone heeft ook een overplaatsing kunnen regelen bij het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en vertrekt zo snel mogelijk.

Fockeline Ouwerkerk Liselotte van Kempen † 2-7 56
Liselotte van Kempen wordt gespeeld door Fockeline Ouwerkerk. Liselotte is forensisch rechercheur en komt na het vertrek van Simone Blok het team versterken. Liselotte heeft een hoog IQ en benadert haar werk op puur rationele wijze. Liselotte heeft niets met mensen, want volgens haar liegen en bedriegen zij alleen. Daarom is Liselotte ook forensisch rechercheur geworden, om zo sporen te kunnen onderzoeken en de waarheid vast te stellen. Ze heeft een hekel aan geroddel en zegt iedereen waar het op staat. Dit brengt haar vaak in bizarre situaties.

Liselotte heeft een afstandelijke band met haar collega's en vindt dat het team te informeel met elkaar omgaat. Liselotte laat weinig los over zichzelf en zelfs Menno kan niet tot haar doordringen. Alleen Fenna weet dichter tot Liselotte te komen, omdat Fenna haar laat zijn wie ze is. Wel krijgt Liselotte een wat sterkere band met Bram, nadat zij doorkrijgt dat Bram zich groot probeert te houden na de dood van zijn broer. In aflevering 5x8 komt Liselotte erachter dat ze zwanger is van Thomas ten Holt, haar vroegere mentor die is omgekomen in aflevering 5x5 "prooi" na een schietpartij. Eerst wil ze de zwangerschap afbreken, maar in 5x10 besluit ze het kind te houden.

Mehrnoush Rahmani Samantha Fardjam † 4-6 16
Samantha Fardjam wordt gespeeld door Mehrnoush Rahmani en komt het team als junior-inspecteur versterken in aflevering 4x08 "Lokaas". Ze wordt overgeplaatst en Carla weet in eerste instantie niet wat ze met haar aanmoet. Het is Menno die Carla op andere gedachten weet te brengen. Samantha weet enkele zaken met succes af te ronden, maar een echte plaats in het team lijkt ze niet te krijgen. In seizoen 5 lijkt het erop dat ze de mol is in het team en vermoordt ze Menno de Waard als hij achter haar geheim komt.
Ali Ben Horsting Dries van Zijverden 6-7 18
De rol van Dries van Zijverden wordt gespeeld door Ali Ben Horsting. Van Zijverden neemt de plaats van Carla Vreeswijk over als zij haar ontslag indiend en het rechercheteam verlaat.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moordvrouw&oldid=645384"