Michael D. Higgins

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael D. Higgins in 2006

Michael Daniel Higgins (Limerick (Munster), 18 april 1941) is een Iers politicus. Higgins is sinds 11 november 2011 de president van Ierland. Hij is lid van de Irish Labour Party en daarnaast nog schrijver en dichter.

Higgins werd geboren in Limerick, maar groeide op in County Clare met zijn oom en tante. Hij was de eerste in zijn familie die naar de universiteit ging en studeerde politicologie en sociologie. Later gaf hij ook hierin les en werd politiek actief. Hij werd lid van de gemeenteraad van Calway en werd verkozen tot burgemeester. In 1969 deed hij een poging op de Ierse Tweede Kamer, de Dáil Éireann, binnen te komen. Dit lukte hem niet. Ook zijn poging in 1973 mislukte. In datzelfde jaar lukt het hem wel op in de Seanad Éireann, de Ierse Eerste Kamer, terecht te komen. In 1981 kwam hij in de Dáil Éireann terecht en bleef hier tot 2011 lid van.

Higgins was in 1993 minister. In 2004 deed hij voor het eerst een gooi naar het presidentschap. Mary McAleese was toen president en zij behoorde tot dezelfde partij als Higgins. De partij besloot geen tegenkandidaat verkiesbaar te stellen. McAleese gaf aan in 2011 zich niet meer kandidaat te stellen, dus deed Higgins een gooi naar het presidentschap. Op de verkiezingen van 27 oktober 2011 werd hij gekozen als president. Op 26 oktober 2018 werd hij herkozen voor een tweede termijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Michael_D._Higgins&oldid=566171"