Menselijk lichaam

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Het menselijk lichaam bestaat uit allerlei organen, zoals het hart, de lever en de longen die gegroepeerd worden in orgaanstelsels. Het lichaam wordt bijeen gehouden door spieren en het skelet.

Bouw

Een mens heeft super veel botten. Je zou denken dat een volwassen iemand meer botten zou hebben dan een baby. Maar dat is niet waar een baby heeft er namelijk 350 en een volwassen iemand maar 206. Als je ouder wordt groeien sommige botten aan elkaar. Je hand bestaat uit 27 botjes en je voet 26 botten. Het kleinste botje zit in je oor. Die heet de stijgbeugel en is maar 2 mm lang. Ook heeft ene mens heel veel spieren, wel 650. Als je lacht gebruik je 17 spieren, en als je met je wenkbrauwen fronst gebruik je 40 spieren. Als je een stap zet gebruik je wel 200 spieren. Je spieren wegen in totaal 40% van je lichaamsgewicht. Je kleinste spier is de Stapedius. Hij zit aan het kleinste botje in je lijf, in je binnenoor. Je sterkste spier is je tong.

Nuvola apps kwrite.png
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogleBingYahooMeestersipke.nlKinderpleinen.nl
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids BeeldbankSchoolplaten.com
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Menselijk_lichaam&oldid=452276"