Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Matteo Salvini

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Matteo Salvini

Matteo Salvini (Milaan, 9 maart 1973) is sinds 1 juni 2018 de vicepremier van Italië onder premier Giuseppe Conte. Salvini is tevens de partijleider van Lega Nord, op dit moment de grootste partij in Noord-Italië. Ook heeft hij sinds 2014 zijn eigen partij Noi con Salvini, wat een zusterpartij van Lega Nord is. Salvini was hierdoor al lid van het Europees Parlement, senator namens de regio Calabrië en minister van Buitenlandse Zaken.

Salvini heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Milaan, maar maakte dit niet af. Hij ging als journalist werken en werd tevens lid van de jeugdafdeling van Lega Nord. Hij kwam uit het Europees Parlement terecht in 2004. In 2009 verliet hij het parlement, maar keerde in 2014 terug. Hij is onderdeel van de fractie Europa van Naties en Vrijheid. Hij is tegen immigratie en de Europese Unie. Hierdoor zit hij op één lijn met PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen van Front National. Samen met hun heeft hij een afspraak om de EU zoveel mogelijk tegen te werken. Hij heeft al meerdere malen uitgehaald naar de EU, vooral toen de begroting van Italië in 2018 door de Europese Commissie werd afgekeurd. Ook wil hij van de euro af. Vooralsnog heeft hij nog geen stappen gemaakt om Italië de EU uit te krijgen.

Salvini wilde aanvankelijk ook Noord-Italië onafhankelijk maken van Zuid-Italië. In 2018 sloot hij echter een deal van de MoVimento 5 Stelle van Luigi Di Maio. De twee vormen nu een regering en besloten samen op te treden tegen de EU. Vooral het immigratiebeleid is een belangrijk punt voor beide partijen. Zo zijn is Italië gestopt met het opnemen van boten met vluchtelingen. Tevens willen ze de belastingen verlagen en de bouw van moskeeën stoppen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Matteo_Salvini&oldid=650299"