Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Mary Poppins

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mary Poppins
Mary Poppins6.jpg
Informatie
Tagline It's supercalifragilisticexpialidocious!
Alternatieve titel
Regie Robert Stevenson
Productie Walt Disney
Scenario Bill Walsh & Don DaGradi
Voice-over
Hoofdrol(len)
Muziek Richard M. Sherman & Robert B. Sherman (liedjes) en Irwin Kostal (muziek)
Montage Cotton Warburton
Cinematografie Edward Colman
Distributie Disney
Première 27 augustus 1964
Genre musical
Lengte 139 min.
Beeldratio
Medium
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 6 miljoen
Opnamelocatie(s)
Bezoekersaantal
Opbrengst
Nominatie(s) voor
Prijzen
Voorloper
Vervolg

IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Mary Poppins is een Amerikaanse film uit 1964 gemaakt door Disney. Het is één van de bekendste musicalfilms allertijden. Mary Poppins was één van de eerste speelfilms van Disney, maar toch zit er ook voor een deel animatie in. Destijds won de film een Oscar voor beste visuele effecten (special effects).

Mary Poppins zorgde ervoor dat actrice Julie Andrews, die de hoofdrol kreeg, bekend werd in de filmwereld. Zij speelt in de film de vrij ijdele nanny Mary Poppins. De mannelijk hoofdrol, Bert, wordt gespeeld door Dick Van Dyke. De film is bekend geworden door liedjes supercalifragilisticexpialidocious, Chim Chim Cher-ee en A Spoonful of Sugar.

De film is gebaseerd op de boekenreeks Mary Poppins, die geschreven zijn door Pamela Lyndon Travers. Walt Disney zou op het idee voor de film zijn gekomen nadat hij zijn dochters één van de boeken zou hebben voorgelezen.

Verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!
Julie Andrews als Mary Poppins

Het is 1910 in Londen. Terwijl de film begint ziet men Mary Poppins op een wolk boven de stad vliegen. Een straatartiest, genaamd Bert, treedt op voor een groep mensen, maar merkt dat de wind draait. Dat kan maar één ding betekenen; Mary Poppins komt eraan. Hij loopt van het park naar het huis van de familie Banks, maar laat de kijker eerst kennis maken met hun buurman. Admiral Boom is een gepensioneerde admiraal, maar blijft niet stilzitten. De bovenkant van zijn huis is vormgegeven als een schip en elke dag om dezelfde tijd laat hij een kanonskogel schieten, waarna de buren al het breekbare moeten vasthouden.

In het huis van familie Banks zijn er duidelijk problemen. Mr. Banks werkt bij een bank en is hierdoor altijd weg van huis en Mrs. Banks is een feministe die vaak actie voert voor vrouwenrechten. Hierdoor hebben beide ouders geen aandacht voor de kinderen, Jane en Micheal Banks. Dit laten ze over aan hun nanny. Terwijl Bert de kijker meeneemt naar hun huis, gaat net de laatste nanny weg, nadat de kinderen voor de vierde keer die week zijn weggelopen. Mr. Banks besluit dat het genoeg is geweest en gaat zelf op zoek naar een nieuwe nanny (zijn vrouw deed dat hiervoor). Hij wil een nanny die streng is en de kinderen in de toon weet te houden. De kinderen komen echter uit bed met een zelfgemaakte advertentie, waarin ze vragen voor nanny die spelletjes kent, aardig is, maar ook af en toe streng kan zijn. Mr. Banks verscheurt de advertentie echter en gooit deze in de open haard. Echter stijgen de snippers op magische wijze uit de schoorsteen op.

Een dag later staan er allerlei nanny's voor de deur die voldoen aan de eisen van Mr. Banks. De wind waait echter de nanny's weg en Mary Poppins komt aangewaaid. Zij voldoet aan de eisen van de kinderen. Mr. Banks vind haar eerst onredelijk, maar is verbaasd als ze de weer aan elkaar geplakte brief van Micheal en Jane voorleest. Hij is zo verbaasd dat hij Mary Poppins aanneemt als zijn nieuwe nanny. Mary Poppins gaat via de trapleuning naar boven en de kinderen laten haar haar kamer zien. Uit een tas, waar meer in kan dan je denkt, haalt ze o.a. een lamp en kapstok te voorschijn. Op de melodie van A Spoonful of Sugar leert ze de kinderen dat je van alles een spelletje kunt maken, het ligt eraan hoe je het bekijkt, zo ook het opruimen van je kamer. Nadat dat is gebeurd gaan ze naar het park, waar ze Bert tegen komen. Hij heeft krijttekeningen gemaakt. Jane zou wel naar één van de bestemmingen van die krijttekeningen willen, het Engelse platteland waar een kermis is. Mary Poppins gebruikt haar magie om haar, Bert en de kinderen in de krijttekening te toveren.

In de krijttekening loopt ze samen met Bert door het landschap heen en eindigen ze uiteindelijk op een draaimolen. Als Micheal dit te saai vindt worden, besluit ze om de paarden van de draaimolen los te koppelen. Zo beginnen ze aan een wedstrijdje. Uiteindelijk eindigt Mary Poppins bij een echte Britse paardenrace, waarna de racers zo erg verbluft van haar raken, dat ze de paardenrace wint. Als ze wordt geïnterviewd zegt ze dat ze het supercalifragilisticexpialidocious vindt, een woord wat je zegt als je niet meer weet wat je moet zeggen. Terwijl het in Londen regent, spoelt de krijttekening weg en dat haalt hun weer terug naar de echte wereld.

Dick Van Dyke als Bert

De volgende dag gaan Mary en de kinderen op bezoek bij haar oom Albert. Oom Albert gaat zweven als hij moet lachen en hij lacht graag. Alles Mary weer vertrekt wordt hij echter zo droevig, dat hij weer op de vloer terecht komt. Mr. Banks is het niet eens met de manier waarop Mary Poppins de kinderen helpt. Hij wil dat de kinderen meer leren over het serieuze leven. Mary Poppins stelt voor dat hij de kinderen meeneemt naar de bank, waar hij tegen zijn zin in mee instemt. Mary vertelt 's avonds een verhaal over een oude vrouw die op de trappen van de Saint Paul zit om 5 cent vraagt om zo de duiven te voeren. Als ze met hun vader naar de bank gaan, zien ze de vrouw. Micheal wil zijn 5 cent aan de vrouw geven, maar zijn vader wil dat hij de 5 cent aan de bank geeft, zodat het bedrag groter wordt. Echter veroorzaakt Micheal per ongeluk een situatie waarin alle mensen al hun geld komen op nemen (een zogeheten run). Ze vluchten en komen Bert tegen, die schoorsteenveger die dag is. Bert vertelt hem dat hun vader is boos geworden aangezien niemand hem helpt en hij de hele dag met stapels koud, levenloos geld zit. Hij brengt de kinderen thuis, maar Mary Poppins is er die dag niet. Mrs. Banks vraagt om Bert kan oppassen en meteen de schoorsteen kan vegen.

Micheal en Jane worden per ongeluk in de schoorsteen opgezogen en komen terecht op de daken. Mary en Bert volgen en ontdekken Londen vanaf de bovenkant. 's Avonds komen alle schoorsteenvegers samen voor Step In Time. Echter ziet Admiral Boom dit als vijanden en besluit met zijn kanon vuurwerk af te steken. De schoorsteenvegers het huis van de familie Banks in te vluchten. Ze verdwijnen als Mr. Banks thuis komt. Hij moet op gesprek komen vanwege het incident van die middag. Tijdens dit gesprek wordt hij ontslagen. Als hij de 5 cent van Micheal wilt teruggeven aan de directeur, ziet hij het woord "supercalifragilisticexpialidocious" erop staan. Hij weet niet meer wat hij moet zeggen en zegt daarom dat wordt. Hij vertelde een grap die hij van Micheal heeft gehoord en wordt vrolijk en begint te lachen. Als hij weg is, begrijpt de directeur de grap ook en gaat zweven van het lachen.

Een dag later komt Mr. Banks thuis en heeft voor de 5 cent een vlieger gerepareerd van de kinderen en wil gaan vliegeren in het park. De kinderen weten dat Mary Poppins gaat vertrekken, aangezien de wind weer is gedraaid, maar willen dat ze blijft en vragen of ze van hun houdt. Mary Poppins zegt dat ze niet van hun houdt, want als ze van alle kinderen hield waarbij ze langs is geweest; hoe zou ze dan nog andere kinderen kunnen helpen? Als de kinderen met hun ouders in het park gaan vliegeren, hoort Mr. Banks dat de directeur aan het lachen is overleden. Zijn zoon biedt hem weer zijn oude baan aan. Mary Poppins vertrekt met haar paraplu en vliegt weg. Haar taak is immers volbracht.

Cast

De kinderen, hun ouders en huishoudsters aan het einde van de film

Liedjes

 • Overture (instrumentaal)
 • The Perfect Nanny, waarin Michael en Jane voorlezen hoe de perfecte nanny er volgens hen moet uitzien.
 • Sister Suffragette, waarin Mrs. Banks uitlegt hoe belangrijk het werk is wat ze doet.
 • The Life I Lead, waarin Mr. Banks hoe zijn perfecte leven eruitziet.
 • A Spoonful of Sugar, waarin Mary Poppins vertelt dat ze soms door de zure appel heen moet bijten, waar wel met een beetje plezier.
 • Chim Chim Cher-ee, een rijmpje van Bert met steeds een andere tekst.
 • Jolly Holiday, waarin duidelijk wordt hoe fantastisch Mary Poppins is.
 • Supercalifragilisticexpialious, een woord wat je zegt als je niet wat te zeggen.
 • Stay Awake, een slaapliedje
 • I Love to Laugh, waarin Oom Albert uitlegt hoe erg hij van lachen houdt.
 • A Britisch Bank, Mr. Banks legt uit hoe een Brits gezin eruit moet zien.
 • Feed the Birds, waarin Mary Poppins vertelt over de vrouw op de trappen van het Saint Paul.
 • Fidelty Fiduciary Bank, waarin de bankmedewerkers uitleggen dat Michael de 5 cent aan hen moet geven.
 • Step in Time, het lied van de schoorsteenvegers.
 • A Man Has Dreams, Bert legt uit dat Mr. Banks er meer voor zijn kinderen moet zijn.
 • Let's Go Fly a Kite, Mr. Banks wil met de kinderen gaan vliegeren.

Productie, ontvangst en prijzen

De scene waarin alles zou zijn misgegaan.

Disney zou het idee voor de film hebben gekregen toen hij de boeken voorlas aan zijn dochters. In 1938 wilde Disney al de rechten kopen, om zo een film te maken. De schrijver weigerde alleen, want ze was van mening dat een film nooit zo goed kon zijn als het boek zelf. Ook had Disney alleen een reputatie op het gebied van animatie en niet op het gebied van speelfilms. In 1961, na vele pogingen, stemde de schrijver er uiteindelijk mee in. Toch wilde ze wel betrokken worden bij de productie, zodat de personages niet te veel zouden afdwalen van het boek. Toch is er wel het één en ander in het verhaal veranderd. Mary Poppins is in de film mee meelevend, dan in de boeken. Voor elke keer dat Bert in de film voorkomt, zou steeds een ander personage zijn. Daarnaast speelt de film zich af in 1908, terwijl het boek zich in de jaren 30 afspeelt.

Tijdens de opnames van de film zou er iets mis zijn gegaan met actrice Julie Andrews, die de rol van Mary Poppins speelde. Tijdens de beroemde scene op het einde waarin Mary Poppins met haar paraplu opsteeg, zou ze zijn neegestort. Andrews deed alle stunts zelf voor de film. Van het ongeluk kwam ze er met de schrik van af. Het zou te maken hebben met een loszittende kabel.

Mary Poppins werd in 1964 de succesvolste film van dat jaar. Critici hadden ook goede kritieken op de film. De film werd genomineerd voor 13 Oscars en won er hiervan 5. De film won de award voor beste actrice (Julie Andrews), beste filmmontage, beste originele muziek, beste lied en beste visuele effecten. De film was genomineerd voor Beste film, maar de film My Fair Lady kreeg deze award.

Vervolg

In 2018 staat een vervolg op Mary Poppins gepland, onder de naam Mary Poppins Returns. In deze film zullen de kinderen Jane en Michael zijn opgegroeid en het verhaal speelt zich in 1935 af tijdens de Grote Depressie. Mary Poppins zou terugkeren om de vreugde terug te brengen onder Michaels drie kinderen, samen met haar nieuwe vriend Jack.

Mary Poppins wordt in de nieuwe film gespeeld door Emily Blunt en Jack door Lin-Manuel Miranda. Andere bekende namen voor de film zijn Angela Lansbury en Meryl Streep. Dick Van Dyke keert ook terug in de film, maar niet meer als Bert. Julie Andrews zal niet in de film terugkeren. Op 10 februari 2017 zijn de opnames voor de film begonnen. Op 25 december 2018 zal de film uitgebracht worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mary_Poppins&oldid=478415"