Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Margaretha van Zweden (1934)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Margaretha van Zweden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Prinses Margaretha Désirée Victoria (Hagaparken (buiten Stockholm), Zweden, 31 oktober 1934), is de oudste dochter van Prins Gustaf Adolf van Zweden en Prinses Sibylla van Saksen-Coburg en Gotha.

Ze is de oudere zus van Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en heeft 3 zussen; Birgitta, Désirée en Christina.

Voor haar huidige huwelijk had ze een relatie met Robin Douglas-Home. Hij had Margaretha's vader gevraagd om toestemming om met zijn dochter te trouwen, maar hij weigerde die te geven. Robin ging vervolgens naar Margaretha's moeder, maar zij weigerde ook. Ze ontmoette haar toekomstige man bij een dinner in het Verenigd Koninkrijk in 1963. Op 28 februari 1964 werd hun verloving bekend gemaakt.

Op 30 juni 1964 trouwde ze in de Gärdslösa Kerk met de Engelse John Ambler. Ze kregen drie kinderen:

Door dit huwelijk verloor Margaretha haar titel HKH Prinses Margaretha van Zweden kwijt, en ging ze verder als Prinses Margaretha, mvr. Ambler. Na haar huwelijk maakte ze een einde aan haar publiekelijke leven. Ze verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk, leid een anoniem leven en gaat niet naar koninklijke aangelegenheden.

John en Margaretha gingen uit elkaar, maar zijn nooit officieel gescheiden. John stierf op 31 mei 2008.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Margaretha_van_Zweden_(1934)&oldid=226100"