Marga Minco

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Marga Minco in 1981

Marga Minco, haar echte naam is Sara Minco (Ginneken, 31 maart 1920), is een Nederlands schrijfster. Minco is vooral bekend vanwege het boek Het bittere kruid (1957), wat gaat over de Tweede Wereldoorlog. Minco is één van de bekendste Nederlandse auteurs van na de Tweede Wereldoorlog en Het bittere kruid wordt nog altijd door veel scholieren gelezen.

Minco staat bekend om haar sobere en zuivere taalgebruik, maar haar taalgebruik kan op bepaalde momenten ook absurd of grappig zijn. Minco zelf had een streng-Joodse vader en een gematigde moeder. Minco zelf boeide het geloof haar niet zo. Minco was tussen 1938 en 1940 journalist. In 1942 moest ze verhuizen naar de Joodse buurt van Amsterdam. Hier wist ze onder te duiken en zo kon zij als enige van haar familie overleven. In 1945 trouwde Minco met vertaler Bert Voeten. Minco probeerde na de Tweede Wereldoorlog de (kostbare) eigendommen van haar moeder op te halen, die bij een familie waren ondergebracht. Deze familie weigerde echter de spullen te geven op de theelepeltjes na. Overigens hebben de nabestaanden van de familie in 2019 gezegd de spullen alsnog aan Minco terug te geven. Minco begon in 1957 met schrijven en Het bittere kruid werd haar doorbraak. In 2015 sprak ze op de 1 mei-lezing.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marga_Minco&oldid=836354"