Mammoet

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een mammoet is een geslacht van de uitgestorven olifantachtigen.

Een olifant
Een mammoet


Leefgebied

Mammoeten leefden bij Mammoetsteppe. Dit waren geen kale, met sneeuw bedekte gebieden. Het waren juist grasgebieden waar zij leefden. Als de mammoeten steeds door de sneeuw moesten wroeten voor eten, verloren ze net zoveel energie, als ze kregen van het eten. Het is daarom waarschijnlijker dat zij bij open grasvelden leefden. Daar aten zij planten, blaadjes, boomschors en takjes. De mammoet was een echte planteneter.

Mammoetsteppe

Uiterlijk

Als je aan een mammoet denkt, denk je gelijk aan grote en sterke dieren, zoals olifanten. Dat is niet gek, want een mammoet was wel zo'n vier meter hoog. Dat is bijna net zo hoog als een huis. De mammoet staat symbool voor groots en massief. Veel bedrijven gebruiken de naam van de mammoet, om zo te laten zien hoe groot het bedrijf is. Er was niet een soort mammoet, er hebben verschillende mammoetsoorten bestaan. Waarschijnlijk stammen ze af van dezelfde voorouder. Men vermoedt dat ze door verschillende leefwijzen naast elkaar konden bestaan. De soorten zijn:

De Wolharige mammoet en de Amerikaanse Mammoet


Mammoeten waren flink behaard, omdat zij in koude gebieden leefden. Je ziet bij de olifant tegenwoordig amper meer beharing. Dat komt omdat het warmer is geworden, de IJstijd is voorbij. Een mammoet had, net zoals een olifant heeft, grote slagtanden. De mammoet had een ijzersterk gebit. Zo sterk dat er nu nog steeds kaken worden gevonden van mammoeten, die helemaal heel zijn gebleven.

Mammoetkies

Uitgestorven

10.000 jaar geleden leefden de laatste mammoeten. De mammoet is uitgestorven door 2 grote oorzaken, De klimaatsverandering was daar één van. Dit zorgde ervoor dat er steeds minder voedsel voor de dieren was. Daardoor kregen ze te weinig energie en stierven zij van de honger. De tweede oorzaak was de mens (de mammoetjagers). Zij jaagden op mammoeten voor het vlees en voor de vacht. Daar maakten zij kleding en hutten van. Van de botten maakten zij wapens. Mammoetjagers waren erg slim. Zij stuurden een grote kudde mammoeten naar berg. Als de kudde bij elkaar was, liepen de mammoetjagers steeds verder naar de mammoeten toe, waardoor de mammoeten allemaal in een klif vielen. Ook jaagden de mammoetjagers de mammoeten weg naar het ijs. Omdat mammoeten groot waren, hield het ijs het niet. Mammoeten konden niet zwemmen, dus zij verdronken. De mens had ook wapens waarmee zij op mammoeten jaagden, maar de andere manieren waren sneller en leverden meer op.


De IJstijd

12.000 jaar geleden was de laatste IJstijd. Tijdens de IJstijd kwamen er op de Noord- en Zuidpool grote kappen ijs voor. Ook Nederland was tot aan de HUN-lijn (Haarlem, Utrecht, Nijmegen) bedekt met ijs. De dieren die er woonden paste zich aan, aan het nieuwe klimaat. De vachten van de dieren werden dikker. De draaiing van de aarde bepaalt of er een IJstijd komt. 12.000 jaar hadden we een IJstijd. Vandaag, in onze tijd, warmt de aarde juist op. Dit betekent dat er uiteindelijk weer een IJstijd aankomt. De nieuwe IJstijd zullen wij niet meemaken. Die komt er pas over tienduizenden jaren.

Hier zie je werelddelen met ijs bedekt tijdens de IJstijd.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mammoet&oldid=829720"