Malaysia Airlines-vlucht 370

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het vliegtuig in 2011.

Malaysia Airlines-vlucht 370 was een vlucht van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines bedoeld voor passagiers. De bedoeling was dat de vlucht ging van Kuala Lumpur in Maleisië naar Peking in China. Het toestel (Boeing 777-2H6ER) vertrok op 8 maart 2014 vanaf Kuala Lumpur International Airport voor een nachtvlucht naar de Internationale Luchthaven van Peking.

Wat gebeurde er?

Ongeveer 40 minuten na vertrek was er geen contact meer met het vliegtuig. Het toestel vloog op een hoogte van 35.000 voet (tussen 10 en 11 km) toen het van de radar verdween. Niemand weet sindsdien wat er is gebeurd en waar het vliegtuig precies is gebleven. Er wordt wel algemeen gedacht dat het vliegtuig in de zuidelijke Indische Oceaan, 2.500 kilometer van Australië, ligt. Er werden geen noodsignalen ontvangen. Er werden wel olievlekken gevonden, maar die bleken niet van het vliegtuig zelf te zijn. Sommige mensen denken dat er vanuit de oceaan signalen van de zwarte doos van het vliegtuig zijn opgevangen, al is dit nooit met zekerheid bevestigd. Zo'n zwarte doos zendt piepjes uit, zodat mensen weten waar het vliegtuig ligt. Dat doet hij echter maar een maand, daarna gaan de batterijen op. De batterijen zijn in ieder geval opgegaan voordat het vliegtuig gevonden kon worden.

Een andere mogelijkheid waar een tijdlang rekening mee werd gehouden is dat het vliegtuig gekaapt zou zijn. Twee mensen aan boord hadden een vervalst paspoort.

Het is vrijwel uitgesloten dat er overlevenden zijn.

Bemanning

Er waren twee ervaren piloten aan boord op het vliegtuig, Zaharie Ahmad Shah (53) en de copiloot was Fariq Ab.Hamid (27).

Dit is de passagierslijst uitgegeven door Malaysia Airlines:

Nationaliteit Passagiers Bemanning
Vlag van China China 152
Vlag van Maleisië Maleisië 38 12
Vlag van Indonesië Indonesië 7
Vlag van Australië Australië 6
Vlag van India India 5
Vlag van Frankrijk Frankrijk 4
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 3
Vlag van Canada Canada 2
Vlag van Iran Iran 2 (de twee die een vervalst paspoort hadden waren allebei Iraans)
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 2
Vlag van Oekraïne Oekraïne 2
Vlag van Hongkong Hongkong 1
Vlag van Nederland Nederland 1
Vlag van Rusland Rusland 1
Flag of the Republic of China.svg Taiwan 1
Totaal: 227 12
Het marinepersoneel van de Verenigde Staten zoekt het vliegtuig.

Vondst van wrakstukken

In juli 2015 werd er op Réunion, een eiland in de Indische Oceaan, een vleugel gevonden die erg op die van een Boeing 777 leek. Dus het zou heel goed kunnen dat die van de verdwenen vlucht is. Maar verder is er tot nu toe niets gevonden.

Aan de hand van serienummers die op het wrakstuk werden aangetroffen, concludeerde de regering dat de vleugel inderdaad afkomstig was van het desbetreffende vliegtuig.

Andere ongevallen met het vliegtuig

De Boeing 777 staat er juist om bekend dat het een veilig toestel is. Sinds de verkoop van het vliegtuig zijn er echter meerdere ongevallen geweest. Dit waren de andere:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Malaysia_Airlines-vlucht_370&oldid=487067"