Mahatma Gandhi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mahatma Gandhi (1869-1948, gehele naam Mohandas Karamchand Gandhi) was een held, vrijheidsstrijder van India en een voorstander van geweldloos actievoeren. Hij vocht tegen de Britse onderdrukking van zijn land India, toen nog een kolonie van Groot-Brittannië. Hij deed dit op een vredelievende manier, en wist India zelfstandigheid te geven. Hij verenigde Moslims en Hindoes, de twee geloven van zijn land. Een extremistische hindoe (die streng geloofde) schoot hem in 1948 dood. Daarna splitsen India en Pakistan af als twee zelfstandige naties. Mahatma Gandhi gebruikte nimmer geweld. Nooit. Hij geloofde dat vrijheid door vrede en liefde kon worden behaald, met bijvoorbeeld de Zoutmars.

Een voorbeeld van Gandhi was pater Damiaan. Met de Russische graaf Leo Tolstoj onderhield hij een correspondentie. Gandhi zelf was het grote voorbeeld van Martin Luther King en vele andere politici.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mahatma_Gandhi&oldid=551749"