Magdalena Moons

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magdalena Moons vraagt De Valdez om Leiden niet aan te vallen in ruil voor een huwelijk.

Magdalena Moons (Den Haag, 24 januari 1541 – Utrecht, 15 juni 1613) was een vrouw die betrokken was bij de bevrijding van Leiden tijdens het Beleg van Leiden (1573-1574) gedurende Tachtigjarige Oorlog. Moons werd aanvankelijk gezien als heldin van het beleg, maar in de 19e eeuw werd gesteld dat ze geen rol erin had gespeeld. In 2007 bleek dat ze weldegelijk een rol speelde tijdens het beleg.

Moons kwam uit een rijke familie uit Den Haag. Haar vader werkte aan de hoofdgerechtshof van het gewest Holland. Moons had familie wonen in het naburige Leiden, dat door de Spanjaarden belegerd werd. Moons leerde de Spaanse veldheer Francisco de Valdez, de aanvoerder tijdens het beleg. Moons hoorde dat Willem van Oranje de dijken had doorgestoken en wachtte op hoogwater. De Valdez wilde eigenlijk al de stad binnenvallen voordat het water was gestegen. Volgens de legende beloofde Moons dat ze De Valdez zou trouwen op voorwaarde dat hij Leiden niet zou aanvallen. De Valdez deed dit en de twee trouwden in Antwerpen. Hoewel de Spaanse kampen bleven staan werd er niet gevochten. Uiteindelijk steeg het water in de nacht van 2 op 3 oktober 1574, waardoor de Spaanse kampen onder water liepen. De Spanjaarden vluchtten en Leiden was gered.

Na het beleg werd Moons als heldin gezien. In de 19e eeuw ontstond er echter discussie of het verhaal echt waar was. Het probleem was dat er geen bronnen van de gebeurtenissen waren. Hierdoor werd het als fictie (verzonnen) gezien. In 2007 kwam historicus Els Koek echter met een onderzoek waaruit bleek dat het verhaal waar was.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Magdalena_Moons&oldid=623999"