Märtha Louise van Noorwegen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinsessan Märtha Louise av Norge.jpg

Märtha Louise van Noorwegen (Oslo, Noorwegen, 22 september 1971) is een Noorse prinses.

Zij is de dochter van Koning Harald V en Koningin Sonja en de oudere zuster van Kroonprins Haakon.

Märtha Louise werd een paar maanden na haar geboorte gedoopt. Haar peetouders zijn Koning Olav V van Noorwegen, Prinses Margaretha van Zweden, Graaf Flemming af Rosenborg, Prinses Ragnhild van Noorwegen, Dagny Haraldsen, Haakon Haraldsen, Nils Jørgen Astrup en Ilmi Riddervold.

Op 15 september 1972 werd het H.K.H. Prinsesse Märtha Louises Fond gesticht. Nu is Märtha Louise zelf voorzitter van dat fonds. Het geld wordt gebruikt om gehandicapte kinderen onder de 16 jaar in Noorwegen te helpen.

In 1973 kreeg ze een jongere broer, Kroonprins Haakon. Hoewel haar broer jonger was, was hij kroonprins én had zij geen rechten op de troon. Dit veranderde in 1990, toen de grondwet veranderd werd. Deze wijziging hield in dat vrouwen troonopvolgers mochten zijn en het gewoon in volgorde van geboorte ging. Omdat Märtha Louise en Haakon voor 1990 zijn geboren, is Haakon troonopvolger gebleven, maar Märtha Louise heeft nu wel rechten op de troon en staat dus ook in de Lijn van de Noorse Troonopvolging.

Märtha Louise heeft op de Smestad skole (Smestad school) gezeten, waar ze op haar eerste schooldag in 1978 vergezeld werd door haar beide ouders. In 1990 studeerde ze van de Kristelig Gymnasium in Oslo af. Dezelfde herfst ging Märtha Louise, als een enthousiaste ruiter, naar Engeland om te trainen bij Waterstock House Training Centre en literatuur te studeren aan de University of Oxford. Later ging ze trainen bij Arena UK om haar vaardigheden als paardenspringer te perfectioneren.

In de herfst van 1992 begon ze op de Bjørknes Privatskole (Bjørknes Privé-school) in Oslo. Daarna deed ze een opleiding fysiotherapie aan de universiteit in Oslo. Na deze opleiding ging ze haar praktijk training doen in Maastricht. In december 1997 kreeg ze haar officiële kwalificatie als fysiotherapeut. Hierna besloot ze zich te richten op haar carrière als paardenspringer. Ze was lid van het Nationale Ruiter Team voor verscheidene jaren. In 2000 stopte ze hiermee In dezelfde tijd als ze zich richtte op haar carrière als paardenspringer, begon ze haar training in Rosen Method bodywork. In 2000 kreeg ze daarvoor haar kwalificatie.

Märtha Louise zette haar eigen bedrijf op 1 januari 2002 op. Ze schreef ook een paar kinderboeken en heeft audioboeken ingesproken. Haar eerste boek getiteld "Why Kings and Queens Don't Wear Crowns" kwam uit in 2004 in Noorwegen en in de Verenigde Staten in 2005. Ook schreef ze Het geheim van de engelen dat in Nederland uit kwam in 2012.

Nadat ze haar eigen bedrijf had opgezet werd door de koning de aanspreektitel Hare Koninklijke Hoogheid, met toestemming van Märtha Louise, ingewisseld voor Hare Hoogheid. Ze heeft haar titel Prinses behouden en staat ze nog in de Lijn van de Troonopvolging. Ook vervuld ze haar koninklijke verplichtingen nog steeds, hoewel deze wel zijn teruggedrongen.

Op 13 december 2001 verloofde Märtha Louise zich met Ari Behn. Op 24 mei 2002 trouwde ze in Trondheim met schrijver Ari Mikael Behn. Ze hebben drie dochters:

In december 2003 zong ze mee in het Oslo Gospel Choir, waarbij ze ook solo zong. Op 22 juni 2007 stichtte Märtha Louise samen met Elisabeth Samnøy een school op, Astarte Education, waar de leerlingen hun 'innerlijke zelf' ontdekken en leren communiceren met engelen. Ze kreeg hier veel kritiek op in de media.

Nu wonen ze in Bærum, dicht bij Oslo.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Märtha_Louise_van_Noorwegen&oldid=739970"