Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Louise van het Verenigd Koninkrijk (1848-1939)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louise van Saksen-Coburg en Gotha.jpg

Prinses Louise Caroline Alberta (Buckingham Palace, Londen, 18 maart 1848 - Kensington Palace, Londen, 3 december 1939), was het zesde kind en vierde dochter van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en Prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha.

Louise werd gedoopt op 13 mei 1848 als Louisa, maar ondanks dit ging ze door het leven als Louise. Haar peetouders waren Gustav van Mecklenburg-Schwerin, Marie Friederike van Hesse-Kassel en Prinses Augusta van Cambridge.

Princess Louise.jpg

Net zoals haar broers en zussen, werd Louise met de strenge regels van haar vader opgevoed. De basisdingen, zoals koken en huishoudelijke taken, werden haar ook al vroeg bijgebracht.

Louise's jeugd bestond uit het vele verhuizen van het ene koninklijke paleis naar de andere.

Al vroeg in haar jeugd werd opgemerkt dat Louise veel talent had. Ze was dan ook een beeldhouwer en artiest. Ze was een voorstander van de vrouwenemancipatie en had contact met Josephine Butler en Elizabeth Garrett.

Als ongetrouwde dochter van Koningin Victoria, was Louise van 1866 tot 1871 de onofficiële secretaresse van haar moeder. De vraag van of Louise nog ging trouwen, werd besproken na 1868. Er werden prinses uit Pruisen en Denemarken voorgesteld, maar Victoria wou nieuw bloed in de familie, waardoor de verzoeken van werden afgewezen. Ondanks dit, werd Louise verliefd op John Campbell.

Op 3 oktober 1870 verloofde Louise zich met John Campbell. Louise's moeder was hier eerst tegen, maar gaf uiteindelijk toch toestemming. Ze trouwden op 21 maart 1871.

In 1878 werd John Gouverneur van Canada. Louise ging er eens in de zoveel tijd heen, maar de tijd dat ze daar was, was voor Louise een erg ongelukkige tijd door heimwee en het feit dat ze de stad Ottawa niet leuk vond. Na Victoria's dood in 1901, bleef ze bij haar broer, de nieuwe koning, Edward VII.

John en Louise kregen geen kinderen, en dit zorgde er onder andere voor dat de twee uit elkaar groeiden, hoewel ze eerst verliefd op elkaar waren geweest. Het huwelijk van John en Louise bleef alleen staande door het feit dat ze elkaar lange periodes niet zagen.
De twee kwamen in 1911 weer bij elkaar. Toen John in 1914 stierf, was Louise er kapot van.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louise_van_het_Verenigd_Koninkrijk_(1848-1939)&oldid=652970"