Lommelse Sahara

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lommelse Sahara

De Lommelse Sahara is een kleine woestijn of zand duin-landschap gebied. En heeft een oppervlakte van 193 hectare. Het bevindt zich in het westen van de Belgische stad Lommel. In het midden van de Sahara ligt een meer en op bepaalde tijden mag je er niet in zwemmen. De woestijn ligt vlakbij het kanaal Bocholt-Herentals. De voetgangersbrug bij het kanaal is de ingang naar de woestijn.

Ontstaan

De Lommelse Sahara is ontstaan door luchtvervuiling. Klinkt best wel gek maar het is waar. Het meer ontstond door een zandwinning tussen 1920 en 1925. Dat zorgde de smog van een oudere zinkfabriek van Lommel-Werkplaatsen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er naaldbossen aangelegd zo ontstonden er naaldbossen in Lommel. Hierdoor zijn er nu in de Lommelse Sahara watervogels en exotische wilde zwarte zwanen.

De Lommelse Sahara werd in 2005 in de categorie "Bossen en parken" tot de winnaar verkozen, hier mee is de Lommelse Sahara verkozen tot één van de mooiste plekken van Vlaanderen.

Plezier in de woestijn?

Lommelse Sahara

In de Lommelse Sahara worden ook programma's en films gefilmd. Hierbij zijn er zelfs programma's met meer dan een half miljoen kijkers.

Enkele honderdenmeters van de Sahara verwijdert zijn er jeugdbewegingen. Zoals de Chiro en de KSA die allemaal activiteiten houden in de Lommelse Sahara. Ook hierdoor werd er in oktober 2011 een speelbos geopend en kreeg de naam "Bosland". Hier werden allemaal speeltuigen voor kinderen gebouwd met eigen materiaal.

Op 1 april 2015 werd een 30 meter hoge uitkijktoren geopend. Je kunt daar afstanden van wel 3,5 km zien en Nederland.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lommelse_Sahara&oldid=577418"