Lingua franca

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Een lingua franca is een taal die als internationaal communicatiemiddel gebruikt wordt tussen mensen met verschillende moedertalen. Een lingua franca kan ook betrekking hebben op landen waar verschillende talen gesproken worden.

Tegenwoordig is de internationale lingua franca het Engels. Toch worden ook Spaans, Frans, Arabisch en Chinees in mindere mate als lingua franca gebruikt. Hierbij gaat het vooral om bepaalde delen van de wereld, terwijl het Engels wereldwijd wordt gebruikt. In de Europese Unie wordt tevens het Duits nog gebruikt als lingua franca. In landen als Rusland en Indonesië kan je tevens spreken van een lingua franca, aangezien daar ontzettend veel talen worden gesproken. In dit geval is het doel van een lingua franca dat er meer communicatie tussen de gebieden is en er een nationale cultuur ontstaat. Regeringen proberen op deze manier te voorkomen dat een land uiteenvalt.

Oorspronkelijk hadden ook Latijn en Oud-Grieks de status van lingua franca. Deze talen worden nog steeds gebruikt in de wetenschap en in de kerk, maar niet in bijvoorbeeld de handel. Dit komt doordat de talen doorgaans als moeilijk worden ervaren en tevens allebei dood zijn. Veel Europese landen maakten van hun taal een lingua franca doordat ze koloniën kregen. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk waren hier erg succesvol in, terwijl Nederland, Italië, Denemarken en Duitsland hierin faalden. Dit kwam doordat er niet echt een standaardtaal was en de landen tevens weinig koloniën hadden. In de loop van de 19e eeuw werd communicatie steeds belangrijker. Eeuwenlang was het Frans gebruikt als lingua franca, maar door opkomst van grootmachten als de VS en het VK werd het Engels dit in de 20e eeuw.

Veel landen hebben geprobeerd hun taal een lingua franca te laten worden, aangezien dit de taal een belangrijke status geeft. Andere personen hebben ook geprobeerd zelf een internationale hulptaal te maken. Het bekendste voorbeeld is het Esperanto. Het Esperanto zou eigenlijk de huidige status van het Engels moeten hebben, maar heeft dit nooit gehaald. Desondanks heeft de taal 2 miljoen sprekers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lingua_franca&oldid=515455"