Sint-Petersburg

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Leningrad)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaartje met de locatie van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург, spreek uit: Sankt Peterboerg) is na Moskou de grootste stad van Rusland. De stad ligt helemaal in het westen van Rusland aan de Nevabaai, een uitloper van de Finse Golf. Sint-Petersburg is een belangrijke havenstad voor Rusland, het geeft de mogelijkheid tot de Baltische Zee.

Sint-Petersburg bestaat nog niet zo gek lang. Tsaar Peter de Grote wilde zijn land in de 18e eeuw moderniseren en keek hierbij af bij veel Europese landen. Dit deed hij onder meer door een hoofdstad te kiezen die meer in het westen lag van Rusland, om zo zijn land meer westers te maken. In 1703 stichtte hij daarom Sint-Petersburg en als je goed kijkt naar de plattegrond zie dat de stad erg veel lijkt op de grachten van Amsterdam. Tot 1918 was Sint-Petersburg de Russische hoofdstad, na de Russische Revolutie verhuisde men naar Moskou. De Sovjets noemde de stad Petrograd en later Leningrad. Pas 1991 heeft Sint-Petersburg weer zijn oude naam.

Sint-Petersburg staat bekend om zijn vele paleizen. Niet gek, als je bedenkt dat Sint-Petersburg onvermakelijk verbonden was met het Russische tsarenhuis Romanov, dat bijna 300 jaar lang Rusland bestuurde. Zij bouwden vele paleizen en legden een grote kunstcollectie aan, die voor een groot deel vandaag de dag in de Hermitage is te zien, 's werelds grootste museum.

Overigens is Sint-Petersburg helemaal niet vernoemd naar de Russische tsaar Peter de Grote, de stichter van de stad, maar naar de heilige Sint-Petrus, misschien wel de belangrijkste discipel van Jezus Christus.


De St. Izaäkskathedraal (architect Auguste de Montferrand) is een van de meest karakteristieke bouwwerken van de stad

In Sint-Petersburg wonen ruim 4 miljoen mensen en daarmee is het de op één na grootste stad van het land. Alleen Moskou is nog groter.

De Petrus- en Paulusvesting aan de overzijde van de Neva. In de Petrus- en Pauluskerk bevinden zich de tombes van de Russische tsaren
Een koepel in de Hermitage.
Het Catharinapaleis in Poesjkin.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Tijdens de bouw van de stad zijn mogelijk 100.000 mensen omgekomen door ziektes (die in het moerassige gebied makkelijk om zich heen grepen) of dwangarbeid. Sint Petersburg was tot de communistische machtsovername hoofdstad van Rusland.

Sint Petersburg is gebouwd naar het voorbeeld van Amsterdam (vandaar de vele grachten) en beroemd om haar prachtige architectuur. Dat stamt nog uit het tijdperk van de tsaren van Rusland, die er hun residentie hadden. Ze hadden Franse en Italiaanse architecten aangetrokken om schitterende bouwwerken te realiseren.

Bij Sint Petersburg liggen de plaatsen Peterhof, Poesjkin en Repino. In deze steden zijn prachtige paleizen die de tsarenfamilie tot buitenverblijf dienden.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Petersburg 29 maanden ingesloten door het Duitse leger. Dit was voor de bevolking een erg zware tijd. Er was gebrek aan alles en er was hongersnood. In de winter kon men via het bevroren nabijgelegen Ladogameer af en toe voorraden aanvoeren, maar dat kon nauwelijks in de behoefte voorzien. Er zouden meer dan een miljoen mensen omgekomen zijn. Door de dappere verdediging kreeg Leningrad de titel heldhaftigste stad van de Sovjet-Unie.

Kunst en cultuur

Er zijn veel museums in Sint Petersburg: zo'n 120 in totaal! Internationaal bekend is bijvoorbeeld de Hermitage. De collectie van de Hermitage bestaat vooral uit West-Europese kunst. Er zijn ook vaak tentoonstellingen over het oude Rusland. In Amsterdam is er een kleinere Hermitage, die op 20 juni 2009 werd geopend door Koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev. De stad telt meer dan 50 theaters, waarvan het bekendste wel het Mariinskitheater is.

In St. Petersburg is ook de Russische Academie van Wetenschappen gevestigd. Veel beroemde wetenschappers en kunstenaars zijn uit de stad afkomstig, zoals de dichter Aleksandr Poesjkin, de acteur Ivan Urgant en de schaker Boris Spasski. Grootvorstin Anna Paulowna, die getrouwd was met de Nederlandse koning Willem II, is in St. Petersburg geboren.

Sint Petersburg was in 2009 in de race om het Eurovisie Songfestival te organiseren, wat Rusland had gewonnen in 2008. Het was een grote teleurstelling voor de stad, toen werd bekendgemaakt dat Moskou de plaats van het songfestival zou zijn.

Vervoer

Het Spoorwegmuseum, vroeger het Warschaustation. Een van de 120 musea.

Sint Petersburg is een belangrijk vervoersknooppunt. Poelkovo is de belangrijkste luchthaven van Sint Petersburg, uit 1932. Er zijn twee terminals: één voor nationale vluchten, twee voor internationale vluchten. Door de hele stad rijden ook bussen, trams en marsjroetka's (soort lijntaxi's, tussen de taxi en de bus in). Sint Petersburg heeft treinverbindingen met Tallinn en zelfs Helsinki! De metro van Sint-Petersburg heeft 4 lijnen die alle treinstations met elkaar verbinden. Een vijfde lijn is in aanleg, en bestaande lijnen worden nog steeds uitgebreid. De stations zijn erg diep gelegen. De metro bestaat al sinds 1955. Er is ook een zeehaven. Het autoverkeer is sinds de val van het communistische bewind in 1991 sterk toegenomen.

Witte Nachten

Omdat Sint Petersburg zo noordelijk ligt, zijn de nachten rond het begin van de zomer (21 juni) erg kort. Dat worden de Witte Nachten genoemd. Dan zijn de bruggen van 1 tot 5 uur 's nachts open, en wordt het Witte Nachten Festival gevierd met voorstellingen in het Mariinskitheater.

Sport

De voetbalclub van Sint Petersburg is FK Zenit Sint-Petersburg. Het thuisstadion is het Petrovski stadion, met meer dan 21.000 zitplaatsen. FK Zenit Sint-Petersburg zit in de hoogste klasse van het Russisch voetbal, de Premjer Liga. Zenit Sint-Petersburg speelde op 14 mei 2008 de UEFA Cup-finale tegen Glasgow Rangers in Manchester, en won die met 2-0.

Stedenbanden

Zusterstad Rotterdam, met de Euromast.


Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Petersburg&oldid=579337"