Lengte (meetkunde)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Lengte)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lengte is de afstand tussen twee punten. Bijvoorbeeld de lengte van een weg van A naar B. Of het aantal centimeters dat iemand meet van voetzolen tot kruin. Een voorbeeld van een heel lang persoon is Grote Pier, een reus uit de televisieserie Floris. Een dwerg is heel klein. Reus en dwerg worden ook gebruikt om het formaat van andere dingen aan te geven, bijvoorbeeld een dwergkonijn. Dat is klein. Daarentegen heb je de Vlaamse reus. Dat is ook een konijn, maar dan een flink uit de kluiten gewassen exemplaar. De gemiddelde (volwassen) mens is ongeveer 1 meter 80. Je hebt ook het begrip hoogte. Dat is de lengte van boven naar beneden. Dan heb je nog breedte. Dat is de lengte van links naar rechts. Of van rechts naar links. Dat maakt geen verschil.

Lengte kan ook betrekking hebben op tijd. Hoe lang iets duurt, bijvoorbeeld een film, een concert, een toespraak. Dan is de afstand tussen twee punten de tijd verlopen tussen begin en eind.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lengte_(meetkunde)&oldid=824822"