Lech (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lech tussen Kinsau en Apfeldorf.

De Lech is een rivier in Oostenrijk en Duitsland. De Lech is een zijrivier van de Donau. In totaal is ze 264 kilometer lang. Na de Inn is de Lech de grootste zijrivier van de Donau in Duitsland. De rivier stroomt van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg naar Donauwörth, waar ze in de Donau stroomt. De grootste stad aan de Lech is Augsburg.

Geografie

De Lech begint (ontspringt) in de Oostenrijkse Alpen, op een hoogte van 1865 meter. De rivier stroomt daarna richting het noorden en komt voorbij Lech, een wintersportplaats waar de Nederlandse koninklijke familie elk jaar naartoe gaat. Via een waterval steekt de Lech de grens over. Vanaf dan stroomt ze in de Duitse deelstaat Beieren. De Lech stroomt verder naar het noorden en passeert daarbij de steden Füssen, Schongau, Landsberg en ten slotte Augsburg. In Augsburg stroomt de belangrijkste zijrivier van de Lech, de Wertach, in de rivier. Vanaf Augsburg is de Lech rechtgetrokken door mensen (gekanaliseerd). De rivier heeft dan bijna geen bochten meer. Uiteindelijk stroomt de rivier op 410 meter hoogte in de Donau.

Het stroomgebied van de Lech heeft een oppervlakte van 3919 km². Het gemiddelde debiet van de Lech is 115 m³ per seconde. Er zijn een paar dammen te vinden in de rivier. Met deze dammen wordt door waterkracht energie opgewekt. De Lech is niet bevaarbaar voor grote schepen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lech_(rivier)&oldid=525205"