Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Lashbak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LASHbak schip of kangeroeschip met eigen portaalkraan rond 1970 in Rotterdam

Een LASHbak staat voor Lighter Aboard Shipping, of in het Nederlands een zeeschipbak. Het idee erachter was dat het op zee bakken of grote kratten waren die als een soort container werden vervoerd en op de binnenwateren een soort drijvende containers waren die door een duwboot werden voortgeduwd. Een speciale heiskraan zorgde voor de overslag van containerschip naar duwboot of omgekeerd. In de duwvaart konden enkele LASHbakken aan elkaar gekoppeld worden. Deze bakken hadden een lengte van 18.75 m, een breedte van 9.50 m en een laadvermogen van 372 ton (372.000 Kg).

Met behulp van het lighter aboard ship ofwel LASH-schip had men een schip met een kraan aan boord heeft waarmee het zelf de drijvende lading kon laden en ontladen. Het systeem heeft ongeveer tussen 1970 en 2005 gefunctioneerd.

Dit LASHvervoer is nooit echt een succes geworden, mede door de snelle opkomst van de gewone zeecontainer. Het voordeel van deze containers is dat ze makkelijk overgeladen kunnen worden op andere schepen, de trein en op vrachtauto's.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lashbak&oldid=751597"