Lampedusa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lampedusa

Lampedusa is een Italiaans eiland dat behoort tot de Pelagische Eilanden. Lampedusa is het meest-zuidelijk-geleden eiland van Italië, het ligt zelfs onder Malta en dichter bij Tunesië dan het Italiaanse vasteland. Als je geografisch naar de ligging van het eiland zou kijken, hoort het dan ook bij Afrika. Echter op het gebied van cultuur en geschiedenis hoort het bij Europa. Lampedusa is 20 km² en er wonen 6304 mensen.

De mensen op Lampedusa leven van de landbouw, visserij en het toerisme. Het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. In de zomermaanden zijn er dan ook zeven keer zoveel mensen op het eiland als 's winters. Lampedusa is echter het meest bekend vanwege de vluchtelingen uit Afrika die massaal op het eiland aankomen.

Geschiedenis

Lampedusa was aanvankelijk onbewoond en kwam in het bezit van de familie Tornasi. In 1630 kreeg Giulio Tornasi de titel prins van Lampedusa toegereikt. In 1839 verkocht de familie Tornasi het eiland aan de koning van Napels. Nadat Italië een land werd in 1860, werd Lampedusa een gevangeniseiland. Vooral tegenstanders van de monarchie zaten er gevangen. De bekendste was Errico Malatesta, die in 1899 wist te ontsnappen en te vluchten naar Londen.

In de Tweede Wereldoorlog konden de Britten Lampedusa bevrijden zonder enige weerstand. Op 15 april 1986 vuurde Libië twee bommen af op de Amerikaanse basis op het eiland. De reden hiervoor was de Amerikaanse bombardementen op Tripoli en Benghazi. Al in de jaren 90 arriveerde er bootvluchtelingen uit Afrika op het eiland. Na de recente Vluchtelingscrisis werden dit er alleen nog maar meer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lampedusa&oldid=513676"