Kurfürstendamm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Ku'damm

De Kurfürstendamm is de grootste winkelstraat in Berlijn. Kurfürstendamm betekend in het Nederlands Keurvorstendam. De straat is ruim opgezet met twee rijbanen en een groenstrook in het midden. Over deze groenstrook reed vroeger een tram. Veel Berlijners noemen de straat Ku'damm.

De Kurfürstendamm ontstond in de 16e eeuw. Toen lag Berlijn nog het keurvorstendom Brandenburg. De straat leidde de keurvorst naar zijn jachtslot. Eigenlijk stelde de weg toen nog niet zoveel voor. In 19e eeuw werd er eigenlijk pas echt iets met de straat gedaan. Otto von Bismarck wilde een winkelstraat met de sfeer van het Parijse Avenue des Champs-Élysées. Toentertijd was Unter den Linden dé winkelstraat van Berlijn. In 1875 werd de huidige Ku'damm aangelegd. Aan het begin van de 20e eeuw was de Ku'damm het culturele centrum van Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd de straat weer opgebouwd en werd het het centrum van West-Berlijn.

Het opmerkelijkste gebouw op de Ku'damm is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Deze kerk bestaat uit een ruïne en een heel modern gebouw. Op Ku'damm staan veel warenhuizen. Het bekendste warenhuis is het Kaufhaus des Westens (KaDeWe). Dit is net iets kleiner dan het Londense Harrods.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kurfürstendamm&oldid=457507"