Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Kronborg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kronborg

Kronborg 002.JPG

Land Vlag van Denemarken Denemarken
Plaats Helsingør
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2000
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Kronborg is een slot in Denemarken bij het plaatsje Helsingør op het eiland Seeland. Het kasteel is één van de bekendste monumenten in het land. Het staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kasteel werd gebouwd in 1420 door koning Erik VII aan de Sont, een zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Hier moesten schepen de zogeheten Sonttol betalen wat bij het kasteel gebeurde. Het slot werd ook gebouwd vanwege de ligging en de bouw was ook symbolisch. Op diverse momenten in de Noord-Europese geschiedenis speelde het slot een belangrijke rol. Het huidige slot komt uit 1629, nadat het vorige slot was afgebrand.

Het toneelstuk Hamlet van William Shakespeare speelt zich af in het kasteel Elsinore. Dit kasteel is geïnspireerd op de Kronborg. Op de binnenplaats van de Kronborg wordt sinds 1816 het toneelstuk regelmatig opgevoerd. Op het sprookje Holger de Deen van Hans Christian Andersen speelt zich af in de Kronborg. In het kasteel staat ook een standbeeld van hem. Volgens het sprookje is dit Holger de Deen zelf die slaapt. Zolang Denemarken niet in gevaar is, zal hij door blijven slapen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kronborg&oldid=624892"