Kooiker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kooiker
Canis lupus familiaris

Kooikerhondje Koira 2013.JPG

Leefgebied Vlag van Nederland Nederland
Leefomgeving werkhond, jachthond, gezelschapsdier
Behoort tot de Rasgroep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Portaal Portal.svg Biologie

Een kooiker of Kooikerhond is een hondenras. Het Kooikerhondje (In het Engels "Duck catcher's small dog") is een klein spaniel -type hondenras van Nederlandse afkomst dat oorspronkelijk werd gebruikt als werkhond, met name in een eendenkooi om eenden te lokken. Kooikers waren populair in de 17e en 18e eeuw en komen voor op de schilderijen van Rembrandt van Rijn en Jan Steen. Het ras wordt steeds populairder in de Verenigde Staten, Canada en Scandinavië, waar het nog relatief onbekend is. Een kooiker is te herkennen aan zijn pluimstaart, en zijn bruin/witte vacht. Van huis uit is het kooikerhondje een assistent van de kooibaas, bewaker van huis en erf, verdelger van muizen, mollen en ratten.

Kenmerken

Schofthoogte: 35 (teefje of vrouwtje) tot 40 cm (reu of mannetje). Middelmatige lange, goed aansluitende beharing. Kleur: wit met oranjerode platen. Amandelvormige donkerbruine ogen met een vriendelijke uitdrukking. De oren, die lang behaard zijn, worden tegen de wangen gedragen; zwarte haarpunten (oorbellen) zijn gewenst. Bevederde staart met een witte pluim. Karakter: vrolijk, maar niet te luidruchtig, zeer op zijn omgeving gesteld, vriendelijk, goedaardig en attent. Het kooikerhondje is permanent verharend, maar een teefje (vrouwtje) verhaart nog wat meer dan een reu. Ze kunnen tussen de 8 en 12 jaar oud worden.

De kleur voor de Kooiker is bij voorkeur duidelijke vlekken van helder oranjerood op zuiver wit. De kleur moet overheersen op de rug met de borst, buik, bles en het grootste deel van de poten en staart wit. Zwarte oren.

Karakter

Het is een lief, vrolijk en pittig hondje, attent en intelligent, dat in hoge mate bereid is om voor de baas te werken.

In vrije beweging buiten (onaangelijnd) heeft hij een hoog bewegingstempo, lichtvoetig met een permanent sierlijk wuivende staart. Hij is gevoelig voor lawaai en harde woorden. Het is geen allemansvriend. Hij is aanvankelijk terughoudend tegenover vreemden, kinderen en andere honden. Afhankelijk van het temperament zal hij vluchten of grauwen als hij zich onzeker voelt. Heeft hij iemand geaccepteerd dan is er een vriendschap voor het leven gesloten. Kooikerhondjes zijn vrolijk, goedaardig, vriendelijk, rustig, braaf en alert. Afhankelijk van zijn huiselijke omgeving  is hij vriendelijk, vrolijk en levendig.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kooiker&oldid=772649"