Koninklijk Conservatoruim Dansvakopleiding

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Koninklijk Conservatorium is een professionele school met drie opleidingen, die van kunst, muziek en de dansvakopleiding, op deze pagina gaat het over de dansvakopleiding van het KC (afkorting Koninklijk Conservatorium) in Den Haag.


Geschiedenis van het Koninklijk Conservatorium

Het KC in Den Haag begon als Koninklijke Muzykschool, opgericht door Koning Willem I in 1826, met Johann Lübeck als directeur, die bijna 40 jaar in deze functie bleef. De locatie van het Koninklijk Conservatorium toen was het Koorenhuis aan de Prinsegracht, in 1883 verhuisden ze naar de Korte Beestemarkt. De huidige locatie van het KC is de Juliana van Stolberglaan, ontworpen door de architect Leon Waterman in 1980. In 2021 verhuisd het KC nog een keer, naar een nieuw gebouw aan het spui. De dansvakopleiding is in 1956 opgericht (dat betekent dat de dansvakopleiding nu 64 jaar is) onder leiding van Sonia Gaskell, toen de leidster van het Nederlands Ballet, dat in 1961 opging in Het Nationale Ballet.

Audities, de toelating en de opleiding

Om op het KC te komen, moet je eerst auditie doen. Als eerst ga je natuurlijk kijken op de school, dan kun je een beetje kijken hoe het daar is. Er is elk jaar ook een leerlingendag waar je naartoe kan, dan volg je lessen en krijg je een optreden van de leerlingen van de school. Als je dan echt denkt van: "Wow, dit wil ik echt gaan doen!", dan ga je naar de website van het KC: https://www.koncon.nl/ en meld je je aan. Dan mag je auditie doen, eerst ga je opwarmen met de rest van je groep waar je auditie mee doet. Dan komt de auditie, je doet oefeningen, mensen schrijven dingen op en je bent alweer klaar! Ongeveer de helft van je groep valt af, maar dat kan verschillen per groep Maar dan moet je niet meteen denken dat je bent aangenomen, er is namelijk ook een slotauditie! Die gaat eigenlijk precies hetzelfde als de eerste auditie. Daarna is er ook nog een medische keuring. Dan heb je het deel van je lichaam gehad, nu moet je zorgen dat alles goed is met je schoolniveau, want het KC vindt het belangrijk dat ze leerlingen hebben die goed kunnen leren, de school is dan ook een havo/vwo middelbare. Als alles goed gaat en je mankeert niks, word je toegelaten op het KC. Vanaf groep 7 zit je echt op school bij het KC, je zit dan in dansgroep I en je bergrijpt denk ik wel dat als je in groep 8 zit je groep II bent en in de eerste klas groep IIV enzv. enzv. Als je in de eerste klas (de brugklas) zit, dans je 15 uur per week, maar niet in het weekend. Vanaf de derde klas ga je ook op zaterdag dansen. Ook kan je na je opleiding van de middelbare het HBO van het Koninklijk Conservatorium gaan volgen. Het KC werkt ook samen met de universiteit van Leiden.

Beroemde dansers van het Koninklijk Conservatorium

Een beroemde danser van het KC is Floor Eimers (Nijmegen, 17 augustus 1993), Eimers komt uit Velp. Ze heeft de HBO opleiding van het KC gedaan en is in 2012 afgestudeerd. Nu is ze solist bij het Nationale Ballet. Ook won ze de tv-competitie De avond van de jonge danser en werd daardoor uitgeroepen tot Beste jonge Nederlandse danser 2011. In 2011 heeft ze meegedaan aan het Eurovision Young Dancers, daar werd ze 6e met haar choreografie Dutch Breeze. Cora Kroese (Nederland, 1967) is ook een bekende danseres die is afgestudeerd bij het KC. Kroese begon met dansen op haar 7e in Zuid-Afrika, ze volgde daarna een balletopleiding aan de Lynne Harrison School of Dance in Nieuw-Zeeland. Op haar 16e won ze een beurs om naar het Koninklijk Ballet in Londen te gaan. In 1985 gaat ze naar het Koninklijk Conservatorium en daar studeert ze af in 1986.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninklijk_Conservatoruim_Dansvakopleiding&oldid=616092"