Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Kiesdeler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De kiesdeler is bij verkiezingen het aantal stemmen dat nodig is voor het behalen van één zetel. Deze wordt berekend door alle geldig uitgebrachte stemmen te delen door het aantal beschikbare zetels. Bij de Kamerverkiezingen in Nederland in 2017 was het aantal stemmen 10.516.041 zodat de kiesdeler 10.516.041 : 150 (het aantal zetels in de Tweede Kamer) = 70.106 141/150 bedroeg.

Restzetels

Als een partij een of meer zetels behaalt zijn er op die partij bijna altijd meer stemmen uitgebracht dan voor die zetels nodig is. Bij de verdeling van de 150 zetels wordt eerst het aantal "volle zetels" van elke partij bepaald (= het aantal stemmen per partij gedeeld door de kiesdeler minus de rest). Bij de Kamerverkiezingen van 2017 waren dat er 142. Er waren dus nog 8 restzetels te verdelen. De VVD kreeg er daarvan 2, de PVV 1, evenals het CDA, D66, de SP en de PvdD. De PvdA, die bij de Kamerverkiezingen eigenlijk maar 8 zetels haalde, kreeg er door de toekenning van een restzetel nu 9.

Voorkeurstemmen

Als het aantal op een kandidaat uitgebrachte stemmen meer dan 25% van de kiesdeler bedraagt, heet het dat deze met voorkeurstemmen is gekozen. Zelfs als hij/zij lager op de kieslijst staat dan het aantal door zijn/haar partij behaalde zetels, komt hij/zij alsnog in de Kamer. Een hoger geplaatste kandidaat die geen voorkeurstemmen heeft. moet daarvoor wijken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kiesdeler&oldid=476576"