Kew Palace

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorzijde van Kew Palace. Door de oranje kleur heet het ook wel Dutch House.

Kew Palace is een paleis van de Britse Koninklijke Familie in Londen in het Verenigd Koninkrijk. Kew Palace ligt vlak bij de Theems en is het kleinste Britse koninklijke paleis. Het paleis is gebouwd in een Nederlandse stijl en wordt daarom ookwel de Dutch House genoemd. Het paleis is in 1631 gebouwd en staat sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Kew Palace staat midden in de Kew Gardens. Het paleis is eigendom van de stichting Historic Royal Palaces. Kew Palace is dagelijks geopend voor bezoekers in de periode oktober tot maart.

Geschiedenis

De achterzijde van Kew Palace. De tuinen aan de achterkant heten de Queen's Gardens.

Op de plek waar nu Kew Palace staat, stond vroeger een ander gebouw. Dit was gebouwd door Robert Dudley. In 1631 liet Samuel Fortrey het huis afbreken. Op de plek waar het stond werd een buitenhuis gebouwd. Het gebouw kreeg de naam Dutch House. Dit kwam doordat het gevels van de gebouwen erg lijken op die van grachtenpanden. Nadat Samuel Fortrey overleed was het buitenhuis in bezit van vele rijke mensen uit Londen. Onder wie de voormalige burgemeester van Londen, Richard Levett. Nadat Richard Levett overleed verhuurde zijn dochter het huis aan Caroline van Brandenburg-Ansbach. Dit was de echtgenote van Koning George II. Uiteindelijk kocht de Britse Koninklijke familie het huis in 1781. Naast het Dutch House stond nog een ander huis, het Kew House. Dit werd gemoderniseerd. Hierdoor kreeg het de bijnaam White House. De nieuwe bewoners Frederik en Augusta lieten de tuinen om het paleis heen vergroten. Ook werden deze veranderd door de architect William Chambers. Hij ontwierp de tuinen en de gebouwen in de tuinen. In de tuinen kwamen een oranjerie, een paar folly's, een pargode, een moskee en twee tempels. In 1751 overleed Frederik en zijn zoon George III bleef in het huis wonen. Toen heette het huis een korte tijd Prince of Wales’s House. Nadat de Nederlandse stadhouder Willem V van Oranje uit Nederland vluchtte in 1795, verbleef hij met zijn familie in het Dutch House. George III trok zich vaak terug in het paleis, vanwege zijn ziekte. In 1800 gaf hij de opdracht het Dutch House op te knappen en te verbouwen. Het White House werd toen afgebroken. In 1802 werd hiermee begonnen. Het nieuwe Kew Palace werd gebouwd door de architect James Wyatt. George zijn echte genote werd ziek op haar reis naar Windsor Castle, zij werd toen op gevangen in het paleis. Na zes maanden overleed ze uiteindelijk. Haar zoon Eduard trouwde in 1818 in het paleis. Nadat Charlotte van Mecklenburg-Strelitz in het paleis datzelfde jaar overleed, stond het paleis leeg. In 1837 gaf koningin Victoria de Kew Gardens om het paleis weg aan de staat. In 1898 werd het paleis opengesteld voor publiek. In 1996 werd Kew Palace gerestaureerd. De restauratie kostte 10 miljoen euro. In 2006 was de restauratie klaar.

Bewoners

Een afbeelding van Kew Palace uit 1735.

Een overzicht van alle bewoners:

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kew_Palace&oldid=560058"