Kevin Crossley-Holland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kevin Crossley-Holland
Kevin Crossley-Holland.jpg
Kevin Crossley-Holland in 2012
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Kevin John William Crossley-Holland
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 7 februari 1941
Geboorteplaats Mursley, Buckinghamshire
Overleden
Nationaliteit Groot-Brittannië Verenigd Koninkrijk
Beroep Vertaler, dichter, schrijver
Werk
Jaren actief
Genre(s) historische roman
Stroming
Invloeden
Bekende werken Arthur-trilogie
Uitgeverij(en)
dbnl
Handtekening
Website https://www.kevincrossley-holland.com/
Portaal Portal.svg Literatuur

Kevin John William Crossley-Holland werd geboren op 7 februari 1941 in Mursley, Buckinghamshire. Hij is een Engelse vertaler, kinderboekenschrijver en dichter. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk de Arthur-trilogie (2000-2003),  waarvoor hij de Guardian Prize  en andere prijzen won.

Hij groeide op in Whiteleaf, een dorp in de Chilterns. Hij ging naar de Bryanston School in Dorset, gevolgd door St Edmund Hall, Oxford. Daar ontdekte hij de oude Angelsaksische literatuur. Na zijn afstuderen werd hij de Gregory Fellow in Poëzie aan de Universiteit van Leeds en van 1972 tot 1977 gaf hij les in Angelsaksische taal en geschiedenis voor het Tufts University London-programma. Hij doceerde in het middenwesten van de Verenigde Staten als Fulbright Visiting Scholar aan het St. Olaf College, en bekleedde een bijzondere leerstoel in Geesteswetenschappen en Schone Kunsten aan de Universiteit van St Thomas , Minnesota.

Hij maakte drie versies van de klassieker Beowulf in 1968 , 1973 en 1999. Hij schreef ook verzamelingen van Noorse mythen en Britse en Ierse volksverhalen.

Van hem verschenen in het Nederlands

  • 2018 Noorse mythen, de magische wereld van Odin, Thor en Loki, ill. Jeffrey Alan Love, vert. Margaretha van Andel (Lemniscaat)
  • 2019 Schemerwerelden, Volksverhalen uit Engeland en Ierland, ill. Frances Castle, vert. Margaretha van Andel (Lemniscaat)
  • 2019 De dieren van Grimm, de mooiste sprookjes, ill. Susan Varley, vert. Margaretha van Andel (Lemniscaat)
  • 2020 Noorse sagen, Voorbij de regenboogbrug, ill. Jeffrey Alan Love, vertaler: Margaretha van Andel (Lemniscaat)
  • 2022 Arthur, Koning voor altijd

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kevin_Crossley-Holland&oldid=742865"