Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Katakana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katagana met het kanji-teken waarvan ze afstammen.

Katakana (片仮名 of カタカナ) is één van de drie schrijfsystemen van het Japans. Het katakana wordt gebruikt voor het spellen van buitenlandse woorden in het Japans. Het wordt gebruikt naast het hiragana en het kanji. Katakana bestaat net als hiragana uit tekens, die elk een lettergreep vertegenwoordigen.

Naast buitenlandse woorden wordt katakana ook nog gebruikt in telegrammen, in de straattaal, in sommige voornamen van vrouwen, voor de namen van planten en dieren, voor klanknabootsingen (zoals kukeleku) en als iemand een bepaald iets wil benadrukken. Het katakana-teken ツ wordt in Japan ook wel als een smiley gebruikt.

Pennenstreekvolgorde

De tekens van het katakana dienen op een bepaalde manier geschreven te worden. Dit is een vast volgorde, die man moet aanleren. Wijkt men van de volgorde af dan is dat in principe geen ramp, maar Japanners zullen denken dat je niet kunt schrijven. Deze volgorde wordt de pennenstreekvolgorde genoemd. Katakana bestaat uit zo'n 1 tot 4 pennenstreken.

Table katakana.svg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Katakana&oldid=605815"