Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Lanzarote en Beleg van Leiden (1573-1574)

Kanji

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kanji in het kanji

Kanji (漢字) is één van de drie schrijfsystemen van het Japans. Het Kanji wordt gezien als het officiële schrijfsysteem van het Japans. De overheid en bedrijven communiceren in kanji. De tekens zijn afgeleid uit het Chinees. Voor elk woord is een apart kanjiteken, waardoor kanji moeilijker wordt gezien dan de andere schrijfsystemen (katakana en hiragana).

Er bestaat meer dan 50.000 kanjitekens. Japanse scholieren moeten er 2.136 leren en nog eens 983 voor de namen van personen, gebieden, steden en landen. In 2010 werd er 5 kanjitekens geschrapt en 196 toegevoegd. Het ging hierbij om veel moderne begrippen. De lijst van deze kanjitekens wordt de Jōyō-Kanji genoemd. Voor alle woorden die niet in de lijst voorkomen gebruiken de media katakana en hiragana. Veel geleerde Japanners kennen zo'n 4.000 tekens.

Het leren van kanji wordt door veel buitenlandse studenten als het moeilijkste beschouwd aan de Japanse taal. Chinese studenten vinden dit echter vaak het makkelijkste schrift. Kanji is immers ontleend aan de Chinese karakters. Vaak hebben de woorden dezelfde of ongeveer dezelfde betekenis. In de uitspraak zit echter wel een groot verschil. De kanjitekens hebben alle een vaste manier om ze te schrijven, de pennenstreekvolgorde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kanji&oldid=606327"