Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Johan Derksen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Derksen (foto 2014)

Johan Derksen (Heteren, 31 januari 1949) is een Nederlandse sportjournalist en televisiepersoonlijkheid. Hij begon zijn loopbaan bij diverse kranten. Daar schreef hij voornamelijk over voetbal en dat is niet zo vreemd, want hij heeft zelf ook gevoetbald: als profvoetballer bij o.a. Veendam, MVV en Haarlem. Een tijdje combineerde hij dit met zijn werk bij de krant. Hij schreef er onder diverse pseudoniemen en menigmaal deed hij verslag van wedstrijden waaraan hij zelf had meegedaan. Het zal wel niemand verbazen, dat hij in die verslagen zelf steevast tot de uitblinkers behoorde.

Veronica Inside

Hij was hoofdredacteur van het voetbalweekblad "Voetbal International" en is vaste gast in het televisieprogramma "Veronica Inside" dat tweemaal per week (vrijdag- en maandagavond) wordt uitgezonden bij Veronica. Maar hij schuift ook dikwijls aan bij andere televisieprogramma's als er iets bijzonders over voetballen te melden valt en de welbespraakte Derksen doet dat altijd keurig gekleed in colbert met stropdas en gepoetste schoenen. Al is het nog zo heet, in een T-shirt zul je hem nooit zien, laat staan dat hij onder de tatoeages zit. Zijn haarmode heeft hij sinds de jaren zestig van de vorige eeuw (toen iedereen lang haar had) niet veranderd en dat is des te opvallender, omdat veel mensen tegenwoordig geheel kaal door het leven gaan. Zijn karakteristieke snor is een ander handelsmerk van Derksen en buiten beeld zul je hem zelden zonder zijn onafscheidelijke sigaartjes aantreffen.

Humor

Natuurlijk zou dit allemaal nog niet zo bijzonder zijn, want er zijn meer ex-profvoetballers die over voetbal schrijven en praten, alhoewel er weinig zulk lang haar hebben. Wat Johan Derksen echter van die andere onderscheidt, is zijn bijzondere humor. Je kunt gerust zeggen dat het televisieprogramma "Veronica Inside" eigenlijk de "Johan Derksen Show" is. Het is rondom hem gebouwd en de overige vaste gasten aan tafel zijn inwisselbaar voor willekeurige andere, hoe hard ze soms ook schreeuwen en om hun eigen grappen lachen. Het leukst zijn nog de ferme ruzies - gewoon in het programma - tussen Derksen en de machteloos tegenspartelende presentator Wilfred Genee, die er zichtbaar onder lijdt en niet - zoals dat heet - ad rem genoeg is om Derksen van repliek te dienen. Hetzelfde gebeurde in de voorloper van "Veronica Inside", "Voetbal Insite", met vaste gast Hans Kraaij Senior, de vader van Hans Kraaij Junior ("Hansie-Hansie"). De oude Kraaij fungeerde - zonder het zelf te beseffen - als aangever voor de grappen van Johan Derksen (die de man overigens nooit belachelijk maakte) en vormde zo ongewild met hem een komisch duo.

De Gouden Televizierring

Dat "Voetbal International" (zoals "Veronica Inside" toen heette) niet zomaar een praatprogramma op televisie is, blijkt wel uit het feit, dat het in 2011 de Gouden Televizierring won, en al die gevestigde programma's, waarvan de makers zich niet smalend genoeg over deze "talkshow" konden uitlaten, de loef afstak. Maar dat kun je ook gerust op het conto van Johan Derksen schrijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Johan_Derksen&oldid=715117"