Joeri Andropov

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joeri Andropov in 1983

Joeri Andropov leefde van 1914 tot 1984. Hij werd in 1939 lid van de communistische partij van de Sovjet Unie. Onder partijleiders als Jozef Stalin en Nikita Chroesjtsjov heeft hij carrière gemaakt.

Partijleider van de communistische partij van de Sovjet Unie

In 1982 werd hij de opvolger van Leonid Brezjev. De Sovjet Unie maakte door de starheid van het communisme een economische stilstand mee. Toch was de Sovjet Unie een supermacht waar in West-Europa veel angst voor hen heerste. Dat was vanwege de kernraketten die opgesteld stonden in de richting van West-Duitsland. Er was daarnaast onvrede in de landen van het Oostblok. In het communistische Polen waren stakingen onder leiding van Lech Walesa tegen maatregelen van de communisten. De Russen hoopten dat onder Andropov verbeteringen zouden komen. Dat lukte echter niet, want hij was slechts 15 maanden partijleider en een groot deel van zijn tijd ziek. Hij heeft er echter wel voor gezorgd dat de latere partijleider Michail Gorbatsjov in de partijtop kon komen. Gorbatsjov was degene die wel alles heeft veranderd, al heeft dit wel geleid tot het einde van de Sovjet Unie. Voor die aan de macht kwam, werd hij eerst opgevolgd door Konstantin Tsjernenko.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joeri_Andropov&oldid=688807"