Jodelen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jodelen is een manier van zingen. Jodelen is vooral populair in de Alpen en wordt vaak in verband gebracht met Zwitserland en Oostenrijk. Iemand die jodelt wordt een jodelaar genoemd.

Bij jodelen maakt men een aantal klanken achter elkaar die eigenlijk geen betekenis hebben. Hierbij gebruikt men de stem op twee manieren; als borststem en als kopstem. Bij de borststem kan men de borst voelen trillen en de kopstem klinkt iets "vrouwelijker". Jodelen bestaat al sinds de prehistorie en had als om te communiceren. Jodelen is vrij hard en kan over grote afstanden gehoord worden. Naast de Alpenlanden komt jodelen over de hele wereld voor.

Tegenwoordig wordt jodelen als een zangtechniek gezien. Waar jodelliederen vroeger alleen gejodeld werden, worden ze nu ook (deels) gezongen. Jodelen wordt vaak in verband gebracht met de Après-ski-muziek. In de film The Sound of Music uit 1965 zit een bekend lied genaamd "The Lonely Goatherd", waarin deels gejodeld wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jodelen&oldid=606550"