Jip en Janneke

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het standbeeld van Jip en Janneke in Zaltbommel

Jip en Janneke is een serie korte verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt. De verhalen gaan over twee kleuters, een jongetje en een meisje, die Jip en Janneke heten en naast elkaar wonen. De doelgroep is ca. 3-6 jaar.

De verhalen spelen in de tijd waarin ze zijn geschreven, de jaren 50 van de 20e eeuw. Sommige dingen zijn daarom in de verhalen heel anders dan nu. Een deel van de verhalen baseerde Annie M.G. Schmidt op wat haar eigen zoontje, Flip, meemaakte met zijn buurmeisje.

In het eerste verhaal ziet Jip als hij door de tuin loopt aan de andere kant van de heg Janneke, die dan pas naast hem is komen wonen. Ze willen graag met elkaar spelen, maar dat gaat niet met de heg ertussen. Daarom gaat Jip bij Janneke thuis op bezoek. Vanaf dan zijn ze vrienden. Samen beleven ze allerlei kleine avontuurtjes: ze zijn jarig, ze gaan samen naar de dierentuin, naar de kapper, uit logeren, ....

Geschiedenis

De verhalen verschenen tussen 1952 en 1957 in Het Parool. De tekeningen waren van Fiep Westendorp. De verhalen zijn later uitgegeven als bundels.

De verhaaltjes zijn vertaald in meer dan 11 talen. In 2000 maakte Harm-Jan van Dam ook een Latijnse vertaling, Jippus et Jannica.

Jip en Janneke zijn zo populair geworden dat er ook allemaal spulletjes met hen erop zijn gemaakt.

Belangrijke personages

Jip

Jip is de buurjongen van Janneke.

Janneke

Janneke is het buurmeisje van Jip. Ze heeft een poes, Siepie.

Takkie

Takkie is het hondje van Jip en Janneke. Soms is hij wat ondeugend. Takkie is een keer met Jip en Janneke meegelopen naar huis toen ze samen boodschappen deden. Ze hebben toen afgesproken dat Takkie van hen allebei was.

Sippie

Sippie is de poes van Jip en Janneke. Ze wordt soms ook gewoon Siep genoemd.

Moeder

Het is niet echt duidelijk of hiermee de moeder van Jip of Janneke wordt bedoeld, maar dit wisselt waarschijnlijk ook wel af van verhaaltje tot verhaaltje.

Vader

De vader van Jip komt in sommige verhalen ook voor, de vader van Janneke minder.

Externe links

  • Hier kun je filmpjes van Jip en Janneke bekijken.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jip_en_Janneke&oldid=688797"