Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Jemenitische Burgeroorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jemenitische Burgeroorlog

Yemen war detailed map.png

Datum 19 maart 2015 - heden -
Locatie Jemen
Overwinning voor
Strijdende partijen
Flag of Yemen.svg Regering Al-Hadi Rebellen
Yemen (regering-Hadi)
Jemenitisch leger (pro-Hadi)
Zuidelijke Beweging
Houthi's
Jemenitisch leger (pro-Saleh)
Republikeinse Garde
Leiders
Rabbuh Mansur Al-Hadi
Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed
Mohammed Ali al-Houthi
Ali Abdullah Saleh
Troepensterkte
Verliezen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Jemenitische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Jemen, tussen enerzijds president Al-Hadi (gesteund door een achterliggende Arabische coalitie en het regeringsleger) en anderzijds de Houthi's. De Houthi's zijn de rebellen die de vorige president, president Saleh, steunen. President Saleh was afgezet door huidig president Al-Hadi. Toen de positie van Al-Hadi zich verstevigde, ontstond er een bloederige burgeroorlog.

Achtergrond

Toen de Houthi-opstand in Jemen plaatsvond, verzwakte de regering steeds meer. De Houthi's maakten hier handig gebruik van door in 2011-2012 steeds meer grondgebied te veroveren. In mei 2012 hadden ze de meerderheid van de streken Saada, Al Jawf en Hajjah in handen. Intussen kwamen ook streng-islamitische terreurbewegingen op, zoals Islamitische Staat, die hun positie in Jemen probeerde te versterken. De Houthi's zagen het gevaar en besloten een punt aan hun doelstellingen toe te voegen: minderheden beschermen tegen opkomende terreurbewegingen. Ondertussen veroverde ook de Zuidelijke Beweging (rebellengroep die meer land wil) steeds meer land.

Er mengde zich een andere partij in het conflict: de aanhangers van voormalig president Saleh. Saleh's regering was ten val gekomen door president Al-Hadi, die zijn opvolger werd. Saleh's aanhangers maakten een verbond met de opstandelingen (nl. Houthi's). De ellende en conflicten namen daardoor alleen maar toe. De Burgeroorlog bestond nu uit zes partijen: President Al-Hadi en zijn regering en een deel van zijn regeringsleger (gesteund door andere landen, zoals Saudi-Arabië) enerzijds, de Houthi's, de aanhangers van Saleh en de Zuidelijke Beweging anderzijds. Tot overmaat van ramp kregen organisaties als Islamitische Staat en Al-Qaida ook voet aan de grond. De Houthi's kregen versterking van meer strijders.

Vanaf november 2013 ontstond er een gewelddadig conflict tussen de Houthi's en de terroristische organisaties. Er ontstonden felle gevechten. Ondertussen werd ook de weerstand groter tegen Al-Hadi's, over het algemeen soennitische, regering. In september 2014 trokken Houthi-rebellen de hoofdstad binnen en plaatsten president Al-Hadi onder huisarrest. De Verenigde Naties startten een vredesproces en gaven in een resolutie het bevel president Al-Hadi vrij te laten. De Houthi's kregen bepaalde concessies, maar dat was hun nog lang niet genoeg. Op 20 januari 2015 vielen Houthi-rebellen het presidentiële paleis aan en eisten het aftreden van president Al-Hadi. Al-Hadi gaf aan deze oproep gehoor.

Verder verloop

De Houthi-rebellen probeerden, na Al-Hadi's aftreden, een eigen president aan te stellen. Zij slaagden hier niet in, omdat veel partijen weigerden te onderhandelen. Al-Hadi was ondertussen in de stad uit gevlucht. Al-Hadi liet weten dat hij zich nog steeds de president van Jemen vond en erkende de nieuwe regering van de Houthi's niet. Toen meldden de terroristische groeperingen zich weer, door een driedubbele bomaanslag te plegen. Hiervan waren zowel Houthi-rebellen als onschuldige burgers het slachtoffer.

Abdulmalik Al-Houthi verscheen kort hierna op televisie en verklaarde Al-Hadi, samen met Al-Qaida de oorlog.

Begin van gewapend conflict

De oorlog begon op 19 maart 2015, toen aanhangers van Salah en troepen van de regering-Al-Hadi fel vochten om een luchthaven in Jemen. Het regeringsleger werd daar verslagen. Drie dagen later veroverden de Houthi's het gebied Ta'izz en een dag later Bab el Mandeb. Op 25 maart 2015 bereikten de Houthi's tot op 30 kilometer de havenstad Aden. Al-Hadi vluchtte naar Saudi-Arabië uit angst om gedood te worden door de rebellen. De regering in Saudi-Arabië is pro-Al-Hadi en richtte de Arabische coalitie op. De Arabische coalitie bestaat uit 9 landen die de regering van Jemen militaire en financiële steunt biedt in de strijd tegen de rebellen. Zo voeren ze bijvoorbeeld luchtaanvallen uit om het Jemenitische regeringsleger steun te geven in hun strijd tegen de Houthi-rebellen. Inmiddels is Al-Hadi teruggekeerd naar Jemen, omdat het regeringsleger weer succes heeft door de hulp van Saudi-Arabië. Ondertussen biedt het land Iran steun aan de Houthi-rebellen. Iran is namelijk de vijand van Saudi-Arabië en steunt daarom de rebellen die worden aangevallen door Saudi-Arabië.

Schending van mensenrechten

Volgens Human Right Watch deed Saoudi-Arabië niet genoeg moeite om burgerslachtoffers te vermijden. De chaotische situatie op het land zorgt voor veel doden en vluchtelingen.

Amnesty International bracht een rapport uit waarin stond dat de regering van Jemen verantwoordelijk was voor de schending van mensenrechten. Er zouden oorlogsmisdaden zijn gepleegd tegen de inwoners van het land. Ook de rebellen zouden hieraan meegedaan hebben.

Hongersnood in Jemen

De burgeroorlog heeft geleid tot hongersnood in Jemen. De belangrijkste oorzaken van de hongersnood zijn:

  • De waarde van de lokale munt, de Jemenitische rial, is gedaald. De prijzen van voedsel, water, medicijnen en elektriciteit, zijn hierdoor gestegen. De mensen hebben niet genoeg geld om voor de grote bedragen voedsel te kopen.
  • Door de oorlog is ook het inkomen van de mensen gedaald. Veel mensen zitten zonder de oorlog zonder werk. Omdat zij geen werk hebben, hebben zij ook geen inkomen. Ook zijn er mensen die in de publieke sector werken. Deze mensen ontvangen hun salaris maar deels of helemaal niet. Doordat de inkomens van de mensen zijn gedaald, hebben mensen ook minder geld om aan voedsel te besteden.
  • De regering van Jemen heeft besloten dat vanaf november 2018 het moeilijker moet worden om producten als meel, rijst en suiker het land binnen te halen. De producten mogen alleen het land worden binnengehaald als de betaling is gedaan via de Jemenitische Centrale Bank. Dit maakt het moeilijker voor hulporganisaties om ervoor te zorgen dat via schepen voedselpakketten het land binnen kunnen worden gebracht. Zonder de voedselpakketten, kunnen de hulporganisaties ook niet zorgen voor voedselhulp aan de mensen die honger lijden in Jemen.

De VN, waarschuwt dat er hongersnood dreigt voor miljoenen kinderen in het land Jemen. Als de toestand in Jemen niet verbetert, dreigen miljoenen Jemenieten door hongersnood getroffen te worden. Dat betekent dat er door armoede veel gebrek aan voedsel en water is, waardoor veel mensen zullen sterven.

Hulporganisaties vragen om donaties voor Jemen

Verschillende hulporganisaties roepen mensen op om geld te doneren. Op die manier wordt aandacht gevraagd voor de problemen in het land. De hulporganisaties kunnen met de donaties zorgen voor hulp in Jemen. Zo kunnen zij met het geld ervoor zorgen dat er meer voedselpakketten kunnen worden uitgedeeld in Jemen. Ook willen zij ervoor zorgen dat meer schoon drinkwater komt. Door mensen voedsel en water te geven kunnen hulporganisaties ervoor zorgen dat de mensen in nood geholpen worden en niet sterven aan honger.

Bronnen

  • Nieuwsberichten
  • Nederlandstalige Wikipedia

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jemenitische_Burgeroorlog&oldid=641159"