Jean Felix van Luxemburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Felix Marie Guillaume (Betzdorf, Luxemburg, 15 mei 1957), was het derde kind van Jean van Luxemburg en Joséphine-Charlotte van België.

Jean is de tweelingbroer van Prinses Margaretha van Luxemburg. Zijn peetouders zijn Prins Felix van Bourbon-Parma, zijn opa, en Koningin Margrethe II van Denemarken.

Hij heeft gestudeerd in Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. Jean heeft ook een taalcursus gevolgd in Engeland. In 1977 begon hij aan zijn militaire training voor officier aan de Royal Military Academy in Sandhurst, Engeland. In 1979 werd hij gepromoveerd tot kapitein van het Luxemburgse leger. In 1986 kreeg hij zijn MBA van INSEAD, een internationale universiteit, in Fontainbleau, Frankrijk.

Op 26 september 1986 deed hij afstand van zijn rechten op de troon. Hij had namelijk een dochter gekregen met zijn vriendin Hélène en waren niet getrouwd. De titel van die dochter van Gravin van Nassau. Zijn naam werd toen officieel veranderd in Jean van Nassau.

Op 27 mei 1987 in Parijs trouwde hij met Hélène Vestur (31 mei 1958). Ze kregen nog drie kinderen, en hadden er in totaal 4:

Uiteindelijk werden de titels Graaf en Gravin van Nassau veranderd in Prins(es) van Nassau. Hélène en Jean zijn inmiddels gescheiden. Hélène is een rechter en woont waarschijnlijk met haar kinderen in Parijs.

Hij droeg de titels Prins van Luxemburg, Prins van Nassau, Prins van Parma en Prins van Liechtenstein.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jean_Felix_van_Luxemburg&oldid=794953"