Javier Milei

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Javier Milei
Javier Milei.png
Portret van de Argentijnse overheid
Naam voluit Javier Gerardo Milei
Geboren 22 oktober 1970
Geboren te Buenos Aires, Argentinië
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met Fátima Floréz
Partij La Libertad Avanza
Religie
Stroming extreemrechts
Functie President van Argentinië (verkozen)
Aantreden Verkozen 19 november 2023, inauguratie 10 december 2023
Aftreden
Voorganger Alberto Fernández
Opvolger
Functie(s)
econoom, schrijver, Lid van het Argentijnse Huis van Afgevaardigden
Portaal Portal.svg Politiek

Javier Gerardo Milei (22 oktober 1970, Buenos Aires, Argentinië) is een econoom en politicus uit Argentinië. Op 19 november 2023 werd hij verkozen tot president van dat land.

Leven

Jonge jaren

Milei werd geboren op 22 oktober 1970, in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Zijn familie heeft een Italiaanse achtergrond. Hij had naar eigen zeggen een ongelukkige jeugd. Hij werd op school gepest en thuis misbruikt. Hij was keeper bij de voetbalclub Chacarita Juniors. Op zijn achttiende stopte hij met voetballen om zich op zijn studie economie te richten. Na het afronden van die studie deed hij nog twee vervolgopleidingen (masters). Daarna werd hij hoogleraar economie.

Vanwege zijn kapsel en vergaande standpunten kreeg hij de bijnaam el loco (de Gek of de Gekke).

Politiek

In 2020 ging hij de politiek in, namens de een jaar eerder opgerichte partij Avanza Libertad. Het jaar erop richtte hij zijn eigen partij op: La Libertad Avanza.

Presidentsverkiezingen in 2023

In het najaar van 2023 waren presidentsverkiezingen in Argentinië. Op 22 oktober was de eerste ronde. Daarin won Sergio Massa, de Argentijnse Minister van Economie 36% van de stemmen, en Milei 30%. Op 19 november was de tweede ronde. Daarin behaalde Milei 56% van de stemmen, en Massa 44%. De campagne van Milei was erg opvallend. Milei was vaak te zien met een kettingzaag. Dat was om symbolisch de overheid kort te wieken. In Argentinië zijn namelijk best wat problemen. Het land werd jarenlang geregeerd door populisten. In Nederland is die term al snel verbonden aan rechtse politici, in Argentinië eerder aan linkse. Door deze regering werd heel veel geld geleend. Daardoor heeft het land een schuld bij het IMF van $44 miljard. Ook is de inflatie met 143% torenhoog. In Nederland is het hoogste wat er is bereikt de laatste jaren 17%, en dat vond men al veel! Maar liefst de helft van de Argentijnse bevolking leeft onder de armoedegrens. Niet gek dus dat Milei behoorlijk drastische economische maatregelen heeft.

Standpunten

  • Sluiten van de Argentijnse Centrale Bank
  • Sluiten van 10 van de 18 ministeries, waaronder die van Gezondheid en Onderwijs
  • Privatiseren van de 34 staatsbedrijven
  • Vervangen Argentijnse peso door de Amerikaanse dollar
  • Stoppen met abortus
  • Er voor zorgen dat mensen wapens kunnen kopen

Milei wordt ook wel een anarchokapitalist genoemd. Dat wil zeggen dat hij een hele kleine rol voor de overheid wil, en heel veel marktwerking, dus dat bedrijven de economie leiden. Zijn standpunten zijn geïnspireerd door Jair Bolsonaro en Donald Trump.

Bron

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Javier_Milei&oldid=828778"