Jason Reynolds

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jason Reynolds
Jason Reynolds (49395922668).jpg
Jason Reynolds
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Jason Reynolds
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 6 december 1983
Geboorteplaats Washington, DC , VS
Overleden
Nationaliteit Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep Schrijver
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken 'Let goed op'
Uitgeverij(en) Atheneum Books, Condor
dbnl
Handtekening
Website http://jasonwritesbooks.com/
Portaal Portal.svg Literatuur

Jason Reynolds, werd geboren op 6 december 1983 in Washington DC. Hij is een Amerikaanse schrijver van romans en poëzie voor jongvolwassenen en middelbare scholieren. Hij is opgegroeid in het naburige Oxon Hill, Maryland. Daar vond Reynolds inspiratie in rap en richtte hij zich al vroeg op poëzie. Hij publiceerde verschillende poëziebundels voor zijn eerste roman in 2014, When I Was The Greatest, die de Coretta Scott King won.

In de daarop volgende vier jaar schreef Reynolds nog acht romans, met name de New York Times -bestverkopende serie Tracks - Ghost (2016), Patina (2017), Sunny (2018), Lu (2018) - en As Brave As You (2016). Ghost was finalist van de National Book Award voor jeugdliteratuur en As Brave As You won de Kirkus Prize, de NAACP Image Award voor Outstanding Literary Work for Youth/Teen en de Schneider Family Book Award. Reynolds schreef ook een Marvel Comics - roman genaamd Miles Morales: Spider-Man (2017).

In 2017 keerde Reynolds terug naar poëzie met Long Way Down, een roman in verzen die werd uitgeroepen tot een Newbery Honor - boek, een Printz Honor Book en het beste werk voor jonge volwassenen door de Edgar Awards van de Mystery Writers of America . In 2019 schreef hij Look Both Ways , waarvoor hij een Carnegie Medal won .

Reynolds werd in januari 2020 genoemd als de nationale ambassadeur van de Library of Congress voor jeugdliteratuur. In Nederland won hij een Zilveren Griffel (12 tot 15 jaar) met Let goed op - Een verhaal in 10 stappen (Look Both Ways - A Tale Told in Ten Blocks), vertaald door Maria Postema.

Levensloop

Op negenjarige leeftijd werd Reynolds geïnspireerd door het derde album van Queen Latifah, Black Reign, om poëzie te gaan schrijven. Buiten de rap waren er weinig boeken die overeen kwamen met zijn ervaring met het stadsleven waarin hij opgroeide als een zwart kind en vervolgens als tiener in de jaren tachtig en negentig, en hij begon mede daarom pas op zijn 17e met het lezen van boeken. In ondertussen vormden ook Tupac en Biggie grote invloeden.

Een van Reynolds' vroegste gedichten ging over de dood van zijn grootmoeder in 1994, toen hij 10 was. Hij schreef een paar regels in een poging zijn moeder te troosten, die het gedicht op het programma voor de begrafenis drukte. Daarna Reynolds schreef gedichten toen de broers en zussen van zijn grootmoeder stierven. Bewogen door deze ervaringen van "de kracht van taal",  bleef hij poëzie nastreven via de middelbare school, studeerde af aan de bisschop McNamara High School in 2000, en de universiteit, zelfs toen hij slechte cijfers en ontmoediging kreeg van professoren in zijn cursussen Engels aan de Universiteit van Maryland (studeerde hij uiteindelijk af met een BA in het Engels.)

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jason_Reynolds&oldid=833257"