Jan Roos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Roos
Jan Roos.JPG
Jan Roos in 2011
Naam voluit
Geboren 27 januari 1977
Geboren te Alkmaar
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij VoorNederland (VNL)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lijsttrekker namens VNL (2016-heden)
Portaal Portal.svg Politiek


Jan Roos (geboren in Alkmaar op 27 januari 1977) is journalist, politicus en columnist uit Nederland. Jan Roos was oorspronkelijk grafisch ontwerper en werkte van 2007 tot 2010 bij het BNR Nieuwsradio. Later ging hij naar de omroep PowNed. Hier maakte hij korte reportages voor de website GeenStijl. Jan Roos werd in heel Nederland bekend door het Oekraïnereferendum, waarvoor hij zorgde. Tegenwoordig is Jan Roos de lijsttrekker van de partij VoorNederland (VNL) en heeft ook meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Jan Roos is overigens familie van schrijfster Saskia Noort, wie zijn nicht is.

Levensloop

Roos kwam uit een artistieke familie. Zijn vader had een speeltuin en zijn moeder was styliste. Dit leverde soms problemen op. Op zijn 18e moest hij van zijn ouders, met tegenzin, in Amsterdam wonen. Hij studeerde aan de Grafische School. Na zijn examen ging hij werken bij een reclamebureau. In 2003 ging hij naar de School voor de Journalistiek in Utrecht. Uiteindelijk werd hij in 2007 redacteur bij BNR Nieuwsradio. Tijdens het EK voetbal 2008 verzorgde hij de column Vraagteken2.png Jan Roos geht's loss, wat over voetbal ging. In 2009 kreeg hij een nieuwe column genaamd La Vie Jan Roos, over de dingen die in het nieuws waren. Samen met Prem Radhakishun deed hij verslag tijdens het WK 2010. Een maand later stapte hij over naar PowNed. Hier presenteerde hij het radioprogramma Echte Jannen, samen met Jan Heemskerk. Ook was hij medewerker van het programma PowNews. Later presenteerde hij samen met Rutger Castricum het programma Studio Powned, maar was niet blij met zijn taken daar.

Op 1 augustus 2015 stopte Jan Roos bij de PowNed. Hij ging werken bij GeenStijl als reporter. Jan Roos werd het bekendste door zijn actie GeenPeil. Deze actie verzamelde handtekeningen voor referendum Vraagteken2.png over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne (ook wel het Oekraïnereferendum genoemd). Het lukte hem ervoor te zorgen dat het referendum er echt kwam. Uit het referendum kwam de uitslag nee, aangezien wel mensen bang waren dat door de overeenkomst Oekraïne bij de EU zou komen. Op 29 augustus 2016 werd Roos lijsttrekker Vraagteken2.png voor de partij VoorNederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Roos&oldid=854129"