James Dean

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Dean in de film Rebel Without a Cause

James Byron Dean (Marion (Indiana), 8 februari 1931 - Cholame (Californië), 30 september 1955) was een bekend Amerikaans acteur. Dean is vooral bekend door de film Rebel Without a Cause (1955). James Dean is het symbool door de opstandige jeugd en wordt hierdoor ook vaak the Rebel Without a Cause genoemd. Dean is tevens het symbool voor eeuwige jeugd, aangezien hij op slechts 24-jarige leeftijd overleed tijdens een auto-ongeluk. Tegenwoordig wordt Dean gezien als filmlegende.

Zijn eerste rol kreeg hij in 1951 in een reclamespotje van Pepsi. Hierna was hij te zien in een televisiefilm, waarna hij stopte met zijn studie en naar Holleywood ging. Zijn doorbraak was met de film East of Eden (1955). Dit leverde hem veel populariteit op en zorgde dat hij in Rebel Without a Cause en Giant speelde. Hij speelde in veel met de actrices Elizabeth Taylor en Natalie Wood. Dean was enorm dol op auto's. Toen hij op weg was naar een autorace overleed hij toen frontaal op een andere auto botste. Na zijn dood kwamen de laatste twee films pas uit en werd hij postuum genomineerd voor een Oscar.

Dean wordt tevens gezien als gay icon. Hoewel Dean zich niet homoseksueel noemde, was er niet geheimzinnig over. Ook heeft Dean verschillende relaties met vrouwen gehad en veel acteurs en actrices waarmee hij werkte beschrijven hem daarom als biseksueel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=James_Dean&oldid=688729"