Irrigatielandbouw

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Irrigatie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cirkelirrigatie in de Libische woestijn

Irrigatielandbouw

Irrigatielandbouw is een vorm van landbouw. Bij irrigatielandbouw hebben mensen zelf slootjes en kanaaltjes aangelegd om het land van water te voorzien. Het komt vooral veel voor in droge gebieden.

Geschiedenis

Het begon allemaal zo'n 5000 tot 6000 jaar geleden in het oude Mesopotanië. Om precies te zijn in Khuzistan in het zuidwesten van het huidige Iran. Daar gebruikten ze al een soort waterreservoirs en irrigatiekanalen.

Zo'n 5000 jaar geleden deden ze in Egypte ook al aan irrigatielandbouw, want slechts 4% land was bruikbaar voor landbouw en was ongeveer honderd meter breed. Gelukkig hadden de Egyptenaren de rivier de Nijl. Vanaf de Nijl maakten ze dan een weggetje naar hun landbouwgrond. Elke zomer steeg het water van de Nijl en stroomde dat water door het weggetje naar de landbouwgrond, dat noemt men kunstmatige watertoevoer of bekkenirrigatie.

Perzische potten-ketting

De oude Nubiërs die ten zuiden van Egypte leefden ontwikkelden een vorm van irrigatie door gebruik te maken van een waterradachtig apparaat, een sakia genaamd. Zo kwamen de Egyptenaren aan hun voedsel en bovendien kwamen er ook wilde beesten op het water af.

Soorten irrigatie

Beregening
Druppelirrigatie
Cirkelirrigatie
Gietdarmirrigatie

Beregening is een vorm van irrigatielandbouw die vooral wordt toegepast voor bloementeelt, sportvelden en vollegrondsteelt. Dit wordt gedaan doormiddel van een sproei-installatie die het beregeningsplan bepaalt. Druppelirrigatie is een vorm van irrigatielandbouw waarbij meststoffen gemengd met water, doormiddel van leidingen, slangetjes en druppelaars bij planten worden gedruppeld. In kassen wordt dit systeem vaak gebruikt. Er zijn diverse soorten druppelaars. Bij cirkel irrigatie wordt er een constructie gemaakt rond een punt dat 360 graden rond draait. Doordat er om het middelpunt geroteerd wordt, heeft het bevloeide land een ronde vorm. Gietdarmirrigatie wordt gedaan met een platte slang met gaatjes. Als er flink gepompt wordt, komen er straaltjes water uit de slang.

Irrigatie doeleinden

Irrigatielandbouw wordt vaak gebruikt voor gewassen zoals rijst, gerst en tarwe. Irrigatie wordt vooral in droge gebieden toegepast, zoals de prairie, de Sahara, maar ook in wat nattere gebieden zoals Indonesië en Spanje. Het is ook handig een economische groei.

Negatieve gevolgen

  • In bepaalde gebieden in Europa wordt er steeds minder efficiënt om gegaan met het irrigatiewater. Dat wordt gedaan omdat er dan meer geproduceerd kan worden, hiervan is een gevolg dat er minder water overblijft voor huishoudens.
  • Het zorgt voor vermindering in benedenstroomse rivierafvoer, wat kan leiden tot bijvoorbeeld verminderde visvangst.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Irrigatielandbouw&oldid=704700"