Interbellum (1919-1939)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het interbellum is de periode van 1919 tot 1939, tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De term komt van de Latijnse woorden inter- ('tussen') en bellum ('oorlog').

Een groot deel van Europa was verwoest tijdens de oorlog. Mensen probeerden gebouwen te herstellen, de handel weer op te pakken en elkaar weer te vertrouwen. Dat ging best goed, tot er in 1929 een grote economische crisis kwam en niemand zijn schulden meer kon afbetalen. Het communisme verspreidde zich vanuit Rusland, dat de Sovjet-Unie was geworden. Er kwamen ook nieuwe extreme ideologieën op, zoals fascisme in Italië en nationaalsocialisme (nazisme) in Duitsland. De nazileider Adolf Hitler kwam in 1933 aan de macht en maakte van de Weimarrepubliek een dictatuur: Nazi-Duitsland. In 1939 vielen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie samen Polen binnen, waarmee de Tweede Wereldoorlog begon en het interbellum eindigde.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Interbellum_(1919-1939)&oldid=821122"