Inn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Inn tussen Aussengufer en Fliess (Oostenrijk).

De Inn is een rivier die stroomt door Zwitserland, Oostenrijk, en Duitsland. De Inn is in totaal 517 kilometer lang en is een zijrivier van de Donau. De grootste zijrivier van de Inn is de Salzach. De grootste steden aan de Inn zijn Innsbruck, Passau en Rosenheim. Ook Braunau am Inn is bekend, vooral omdat het de geboorteplaats is van de Duitse dictator Adolf Hitler.

De Inn ontspringt op 2645 meter hoogte in Zwitserland in de Malojapas. Via de stad Sankt Moritz stroomt de rivier naar de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Via onder andere Landeck en Ötz stroomt de rivier verder naar Innsbruck, dat ook naar de Inn is vernoemd. Bij Kufstein verlaat de Inn Oostenrijk en stroomt de rivier verder door Beieren. Vanaf hier is de Inn het gehele jaar bevaarbaar voor schepen. In Beieren stroomt de rivier door Haiming, waar de Salzach in de Inn uitmondt. Vanaf Braunau am Inn vormt de Inn de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Vervolgens stroomt de rivier naar Passau. In deze stad stroomt hij, samen met de Ilz, op 291 m in de Donau.

Het stroomgebied van de Inn is 26.053 km² groot. Het gemiddelde debiet is 760 m³/s. Dit maakt de Inn tot een vrij grote rivier. Het water van de Inn staat het hoogst in juni, doordat er dan veel smeltwater uit de Alpen is. In juni is het gemiddelde debiet 1250 m³/s. In januari staat het water het laagst, het gemiddelde debiet is dan 410 m³/s. In 2013 was er een grote overstroming van de Inn. Het debiet was toen meer dan 6000 m³/s!

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inn&oldid=688634"