Informatievaardig

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Informatievaardig (of informatievaardigheden) betekent dat je weet:

  1. wat je te weten wilt komen;
  2. wat voor verschillende informatiebronnen er zijn;
  3. hoe je informatie kunt opsporen;
  4. hoe je informatie kunt verwerken;
  5. hoe je informatie uit verschillende bronnen kunt samenvoegen;
  6. hoe je je zoekproces kunt evalueren.

Deze zes stappen worden ook wel de Big6 genoemd. De stappen zijn ontwikkeld door Mike Eisenberg en Robert E. Berkowitz, een Amerikaanse professor en leraar.

Voorbeeld van de Big6 in actie

Stel je wilt een artikel schrijven op WikiKids. Dat artikel moet gaan over je lievelingsdier. Dat is bijvoorbeeld de aap. Om een goed artikel te kunnen schrijven moet je informatievaardig zijn.

Stap 1

Bij de Schrijftips lees je dat een artikel over een dier onder andere kan gaan over voedsel, kenmerken, leefgebied. Je wet nog niet wat het leefgebied van de aap is. Dus daar ga je naar op zoek. Je weet nu waar je op zoek naar wilt gaan.

Stap 2

Je moet bedenken waar je zou kunnen zoeken. Dat kan bijvoorbeeld de schoolbibliotheek zijn, zoekmachines op internet, de website van het wereldnatuurfonds.

Stap 3

Als je weet waar je moet zoeken, kun je de bronnen ook gaan lezen. Nu moet je er voor zorgen dat je in de bronnen zo handig mogelijk de juiste informatie krijgt te pakken.

Stap 4

Als je de informatie gevonden hebt, kun je er voor kiezen om die samen te vatten en in eigen woorden op te schrijven.

Stap 5

In het artikel schrijf je op wat je gevonden hebt. Informatie uit verschillende bronnen kun je hier bij elkaar zetten in je eigen woorden.

Stap 6

Op je gebruikerspagina van WikiKids schrijf je hoe je te werk bent gegaan. Dat hoeft natuurlijk niet voor elk artikel dat je schrijft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Informatievaardig&oldid=332269"