Ali ibn Aboe Talib

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Imam Ali)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ali ibn Aboe Talib
Rashidun Caliph Ali ibn Abi Talib - علي بن أبي طالب.svg
In de islam mag je geen afbeeldingen van mensen maken dus inplaats van schilderijen of iconen worden vaak calligrafie gebruikt
Naam voluit
Geboren 17 maart 599
Geboren te Mekka, Arabië
Overleden 28 januari 661
Overleden te Koefa
Gehuwd met Meerdere
Relatie met
Partij
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger Oethman
Opvolger
Functie(s)
4e kalief van het Kalifaat van de Rashidun (656–661)
Portaal Portal.svg Politiek

Ali ibn Aboe Talib (Arabisch: علي ابن أبي طالب) was een neef en schoonzoon van islamitische profeet Mohammed. Hij was ook de laatste kalief van het Kalifaat van de Rashidun, de opvolgerstaat van het rijk van de islamitische profeet Mohammed. Hij wordt door sjiitische moslims beschouwd als de eerste imam, de rechtmatige religieuze en politieke opvolger van Mohammed. De opvolgingskwestie veroorzaakte een enorm schisma tussen moslims, waar de soennieten geloofden dat Aboe Bakr, Oethman en Omar rechtmatig waren gekozen en wie de volgende eeuwen politieke dynastieën zouden volgen, en de sjiieten volgden een aangesteld erfelijk leiderschap onder Ali's nakomelingen (de twaalf imams). Ali was ook de eerste jongen die moslim werd, hij werd moslim toen hij pas 11 jaar was! Ali werd in 661 in de moskee van Koefa vermoord door een kharjiet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ali_ibn_Aboe_Talib&oldid=788255"