Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Ierse bouzouki

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ierse bouzouki gemaakt door de Engelse gitaarbouwer Peter Abnett in 1993

De Ierse bouzouki is een aanpassing van de Griekse bouzouki. Het is een snaarinstrument. De nieuwere Griekse tetrachordo (4 snaargangen) bouzouki werd halverwege de jaren '60 van de twintigste eeuw in de Ierse traditionele muziek gebracht door Johnny Moynihan van de folkgroep Sweeney's Men.

Begin jaren '70 gaf Andy Irvine zijn Griekse bouzouki aan Dónal Lunny, die twee octaafsnaren verving door zogeheten unisono-snaren. Kort daarna brachten Andy Irvine en Dónal Lunny een bezoek aan de werkplaats van de Engelse gitaarbouwer Peter Abnett. Hier bestelde Lunny een (na te maken) klassieke viergangen Griekse bouzouki, maar nu met unisono snaren. Sindsdien is het instrument aangepast voor Ierse traditionele en andere stijlen van volksmuziek.

Op een paar uitzonderingen na, gebruiken bouzouki-spelers die Ierse muziek spelen het instrument minder voor melodisch werk. Ze gebruiken het meer voor de akkoord- begeleiding van melodieën of soms voor tegenmelodieën die ook op andere instrumenten worden gespeeld, zoals de fluit of viool. De Ierse bouzouki is de afgelopen veertig jaar ook gebruikt in een aantal andere West-Europese muziektradities. Zoals die van Asturië, Galicië, Bretagne (streek in west Frankrijk), Spanje en zelfs de Scandinavische landen (in feite is er nu zelfs een nieuwe Scandinavische tak van het instrument, die verder is aangepast voor hun muziek).

De Ierse en de Griekse bouzouki zijn familie van de mandoline en de luit. Ook de cittern of cister uit de periode van de renaissance (muziek) lijkt er op. Deze worden ook wel eens de "10 snaren bouzoukis" genoemd. De vier paren snaren van de Ierse bouzouki worden meestal G-d-a-d' of A-d-a-d' gestemd. Het wordt meestal tokkelend bespeeld en/of met een plectrum.

Ook de bekende Ierse band Clannad maakt gebruik van de Ierse bouzouki.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ierse_bouzouki&oldid=675195"