Ibadan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op Ibadan

Ibadan (Yoruba : Ibadan of volledig Ilu EBA-Odan, de stad op de kruising van de savanne en het bos) is een stad in Nigeria, het is de hoofdstad van Oyo State.

Locatie en bewoners

Ibadan ligt in het zuidwesten van Afrika. Ibadan heeft een regenseizoen en een drogeseizoen. Ibadan ligt 530 kilometer zuidwest van Abuja, de meeste mensen zijn moslim of christelijk. In 2006 had de stad er 1.388.359 inwoners.Ibadan is het grootste en bevlokte stad van Nigeria. Ibadan staat nummer 3 bij Afrika na Cairo en Johannesburg.

Huis in Ibadan
Uitje in Ibadan

Geschiedenis

Ibadan is ontstaan in 1829. Door Lagelu the Jagun (opperbevelhebber) met een handje vol mensen een nieuwe stad ontdekte: Eba Odan (tussen bossen en vlaktes). Later werd het Ibadan genoemd.Vlogens de koning Isaac Babalola Akinyele oftewel Olu Ibadan (Betekend heer van Ibadan). In zijn boek zegt hij over de geschiedenis over Ibadan, Iwe Itan Ibadan. Gedrukt in 1911, hij beweert dat Ibadan werd verwoest na een Egungun festival. Waarbij een Egungun perongeluk naakt kwam. Er waren vrouwen en kinderen aanwezing, in Yorubaland is het gruwlijk voor vrouwen om een Egungun recht in de ogen aan te kijken, omdat Egunguns werden beschouwd als de dode voorvaderen die elk jaar terug naar de aarde kwammen om mensen te zegenen. Toen het nieuws aankwam in Sango toen de voormalige Alaafin (soort koning) van Oyo, bepaalde hun dat Ibadan moest worden vernietigd voor deze afschuwlijke daad. Hierna was Lagulu een oude en zwakke man, maar hij kon niet stoppen met de vernieting van zijn stad. Hijzelf en een paar andere van zijn mensen overleefde de aanval, ze vluchtte naar een heuvel. Op de heuvel overleefde ze door eten van een ori fruit en slakken. Later verbouwde ze het land en maakte mais en een pap maaltijd die oori of eko heten die ze aten met geroosterde slakken. Een soort slijm uit slakkenhuizen noemen ze eko.Uitendelijk komen Lagelu en zijn volk van de heuvel af en ze stichten een nieuwe stad: Eba`dan.D e nieuwe stad groeide snel,maar kort daarna strief Lagelu. Met een achterlating van een stabiele genootschap. De nieuwe heer van Ibadan is blij omdat zijn dochter Nkan gaat trouwen met Oluwo van Owu. Maar veel mensen waren niet mee eens, op een dag kwam er een oorlog champagne. Na de oorlog champagne werd Nkan dood gevon den in de rivier Oba. De Oluw Ibadan was woedend over zijn dochters dood. Hij stuurde iemand naar koninklijke mensen en leiders,om te vertellen over de dood. Ondertussen had Olowa zelfmoord gepleegd om te ontsnappen van het Ibadan-leger. Ibadan groeide uit tot een indrukwekkend centrum.

Onderwijs

De eerste onderwijs van Nigeria is de universiteit van Ibadan dat opgericht is in 1948,het is een van de grooste onderwijsinstellingen van Afrika.In oktober 2006 heeft het 13823 leeringen die aan het studeren zijn (undergraduats's) en 3480 afgestudeerde (postgraduat's). Nu zijn er een talloze openbare en privé scholen in Ibadan. Andere voorbleed van noemsvaardigheids instellingen zijn:

Vervoer

Ibadan heeft een luchthaven, Ibadan Airport en wordt bediend door het Ibadan station. In het regenseizoen moeten ze het vliegveld extra goed onderhouden. Ook rijden er veel taxi's in Ibadan, onder andere danfo's. De gemiddelde taxi's hebben 5 plaatsen, 1 voor de chaffeur en 4 voor de passagiers. Een danfo is een bus met 8 plaatsen, 1 voor de chauffeur en 7 voor de passagiers. In december 2008 kwamen er 55 gloednieuwe busjes door Alao Akala voor Trans City Transport Company (TCTC).

Klimaat

Ibadan heeft een regenseizoen van maart tot oktober, in het regenseizoen is het nog wel warm, alleen kan het heel heftig regenen. In november-februari is het droge seizoen, het is warmer dan het regenseizoen en regent het minder.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ibadan&oldid=513956"